Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά εργασίας: Νέες ταραχές βλέπει ο ILO το 2023

Αγορά εργασίας: Νέες ταραχές βλέπει ο ILO το 2023

Η επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά εργασίας, όπως διαπιστώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα επίπεδα απασχόλησης πρόκειται να ανέβουν κατά μόλις 1% φέτος, από αύξηση 2,3% το 2022, ενώ «καμία μεγάλη βελτίωση» δεν προβλέπεται για το 2024.

Ο ILO αναμένει ότι η έλλειψη των θέσεων παγκοσμίως θα ενισχυθεί περαιτέρω φέτος, διευρύνοντας το χάσμα των 41 εκατομμυρίων πέρυσι. Η συνολική ανεργία κατά πάσα πιθανότητα θα αγγίξει τα 208 εκατομμύρια, φτάνοντας συνολικά το 5,8%.

«Οι περισσότερες χώρες δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν πλήρως στα επίπεδα προ πανδημίας στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ILO, Gilbert Houngbo. «Ακόμη χειρότερα, η πρόοδος στις αγορές εργασίας πιθανό να είναι πολύ αργή, ώστε να μειώσει τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν πριν -και επιδεινώθηκαν- από την πανδημία», συμπλήρωσε.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα εισοδήματα δέχονται ήδη πιέσεις από τον πληθωρισμό, ενδέχεται να καταλήξουν σε θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με αυτές που θα κυνηγούσαν σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Ο Houngbo ζήτησε από τις κυβερνήσεις να προβούν σε συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ελλιπούς πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της κακής ποιότητας θέσεων, των ανεπαρκών εισοδημάτων και άλλων εργασιακών ανισοτήτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Κλείνει το μάτι» ο ILO για αύξηση μισθών

Η «κατάργηση» του οκτάωρου: Οι μισοί εργαζόμενοι είτε δουλεύουν πάρα πολύ είτε πολύ λίγο

ILO: 50 εκατ. άτομα σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς παγκοσμίως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News