Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουνάμι απολύσεων στην τεχνολογία – Κλείνει τρεις αποθήκες στη Βρετανία η Amazon

Τσουνάμι απολύσεων στην τεχνολογία – Κλείνει τρεις αποθήκες στη Βρετανία η Amazon

(upd) Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων κατά μήκος του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς η Amazon πρότεινε το κλείσιμο τριών αποθηκών στη Βρετανία επηρεάζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα πως θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων αποθηκών στη χώρα, η απόφαση αντανακλά την κατεύθυνση ολόκληρου του τεχνολογικού τομέα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Press Association, το κλείσιμο των τριών αποθηκών εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε 1.200 απολύσεις, σε μία περίοδο όπου οι εργαζόμενοι της Amazon στη Βρετανία ασκούν πιέσεις για αύξηση των μισθών. Μάλιστα, σχεδιάζεται για τον λόγο αυτόν απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Ιανουαρίου από περίπου 300 άτομα.

Η Amazon δήλωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει συμβουλευτική διαδικασία για το κλείσιμο των τριών αποθηκών, ενώ επίσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη δημιουργία δύο νέων αποθηκών στη Βρετανία, οι οποίες θα δημιουργήσουν συνολικά 2.500 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία χρόνια. Ορισμένοι εργαζόμενοι θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν από τις αποθήκες που κλείνουν στις νέες.

Απολύσεις στον κλάδο

Συνολικά, ο τομέας της τεχνολογίας και ιδίως οι εταιρείες της Σίλικον Βάλει, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά τη διετία της πανδημίας, προχωρά τους τελευταίους μήνες σε μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το Layoffs.fyi, τουλάχιστον 1.000 τεχνολογικές εταιρείες έχουν απολύσει από την αρχή του 2022 περισσότερους από 150.000 εργαζομένους στο σύνολο. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως όσοι απασχολούνται στις ΗΠΑ βρίσκουν νέα δουλειά σχετικά γρήγορα. 

Ενδεικτικά, η Salesforce ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 10% του εργατικού της δυναμικού, η Vimeo απέλυσε το 11% των εργαζομένων στον δεύτερο γύρο απολύσεων. Η μητρική της Snapchat, η Snap, ανακοίνωσε την διακοπή ενός πρότζεκτ σχετικού με drones και ότι θα απολυθεί το 20% των υπαλλήλων.

Μεγαλύτερους τριγμούς στον τομέα της τεχνολογίας προκαλούν όμως οι απολύσεις της Amazon, οι οποίες θα φτάσουν τις 18.000 παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας ιδίως τους εργαζομένους στο πεδίο του λιανεμπορίου, των προσλήψεων και των συσκευών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Σχεδιάζει 18.000 απολύσεις

Big Tech: Προσοχή στις απολύσεις, μπορεί να «θυσιάσουν» τη μελλοντική ανάπτυξη

Οι απολύσεις στην τεχνολογία μπορεί να μην είναι κακός οιωνός για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News