Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: 10 εκατ. άνθρωποι έπεσαν σε καθεστώς δουλείας από το 2016

Έρευνα: 10 εκατ. άνθρωποι έπεσαν σε καθεστώς δουλείας από το 2016

Σε 50 εκατομμύρια υπολογίζονται τα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας ή καταναγκαστικού γάμου. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), του Walk Free και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας βρίσκονται 1 στους 150 κατοίκους της γης.

Μάλιστα, το πλήθος αυτό αυξήθηκε κατά 10 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2016, καθώς η πανδημία έριξε ακόμα περισσότερους στη φτώχεια και τις ακραίες συνθήκες εργασίας.

Η πανδημία και τα lockdowns οδήγησαν σε ταχεία επιδείνωση των συνθηκών για πολλούς εργαζόμενους, καταδικάζοντας περισσότερους στην καταναγκαστική εργασία, καθώς η ακραία φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν επίσης ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στην αβεβαιότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ιδιωτικός τομέας ευθύνεται για το 86% της δουλείας, με τουλάχιστον ένα στα δύο θύματα της καταναγκαστικής εργασίας να βρίσκεται σε χώρες μεσαίων ή υψηλών  εισοδημάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της καταναγκαστικής εργασίας ενηλίκων λαμβάνει χώρα στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης, των κατασκευών, της γεωργίας και της οικιακής εργασίας.

Οι γυναίκες και οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι στη δουλεία, αναφέρει η έκθεση. Οι μετανάστες εργάτες έχουν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν σωματική και σεξουαλική βία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ILO: Η πανδημία στοίχισε 255 εκατ. θέσεις εργασίας το 2020

ILO: Η γυναικεία εργασία δεν θα επανέλθει φέτος στα προ του Covid επίπεδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News