Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Job hop: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να βγάλετε περισσότερα χρήματα

Job hop: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να βγάλετε περισσότερα χρήματα

Η αναζήτηση μιας νέας δουλειάς συχνά δεν είναι πολυτέλεια ή φιλοδοξία, αλλά αναγκαιότητα, με κυριότερο στόχο την καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το να μεταπηδά κανείς από δουλειά σε δουλειά με μεγαλύτερο μισθό είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσει τις απολαβές του και να δει το εισόδημά του να ενισχύεται. Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία της FED, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν ότι όσοι αλλάζουν εργασία αυξάνουν τους μισθούς τους πιο γρήγορα, κατά μέσο όρο, από εκείνους που παραμένουν στη θέση τους. 

Το να εστιάζει όμως κανείς μόνο στα χρήματα, αρκεί από μόνο του ως στρατηγική κίνηση για να φτάσει στο στόχο του;

Κάν’ το όπως η Kyyah

Έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2024 έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών, το 95%, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναζητήσει νέα εργασία εντός του έτους, με το 45% των εργαζομένων να υπογραμμίζει ότι το κίνητρο είναι τα χρήματα.

Ας δούμε όμως το παράδειγμα μιας επιτυχημένης επιχειρηματία από το Λος Άντζελες. Από πολύ νωρίς η 29χρονη Kyyah Abdul, σύμβουλος παγκόσμιων ρυθμιστικών υποθέσεων βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων, γνώριζε ότι θέλει να εργαστεί για τον εαυτό της.

«Πάντα είχα αυτή την ιδέα για το πού ήθελα να καταλήξω σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο CNBC. «Είπα στον εαυτό μου: “Εντάξει, γύρω στην ηλικία των 30 ετών, να προσπαθήσω να αποκτήσω αρκετή εμπειρία και να εκτεθώ στα πράγματα που απαιτούνται για να έχω μια εταιρεία συμβούλων”».

Για να επιτύχει τον σκοπό της η Abdul επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων της και όχι μόνο στα χρήματα. Έχει αλλάξει έξι φορές δουλειά στον κλάδο της από το 2016. Την πρώτη φορά που άλλαξε δουλειά, μάλιστα, δέχτηκε μείωση μισθού κατά 20.000 δολάρια (τον χρόνο) προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία.

Όπως ανέφερε η ίδια «ήξερα ότι αυτό ήταν εντάξει, διότι η εμπειρία που θα αποκτούσα στο νέο χώρο εργασίας άξιζε δέκα φορές περισσότερα», προσθέτοντας «τελικά… σχεδόν διπλασίασα τον μισθό μου μετά από ενάμιση χρόνο». Εν τω μεταξύ οι απολαβές της αυξήθηκαν περαιτέρω μέσω προαγωγών και μετακινήσεων σε άλλες θέσεις εργασίας.

«Έχω δει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να κάνουν job hop επειδή θέλουν έναν υψηλότερο μισθό, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός ο υψηλότερος μισθός συνοδεύεται από ευθύνες και συνοδεύεται από την ικανότητά τους να αποδίδουν», εξηγεί η Abdul. Χαρακτήρισε δε αυτό το μοντέλο σαν μια «αμοιβαία επωφελή σχέση, οπότε αν δεν μπορείς να τηρήσεις το δικό σου μέρος της συμφωνίας, καταλήγεις να απολυθείς».

Εστιάζοντας στην εμπειρία

Η εστίαση στην εμπειρία μπορεί να προστατέψει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, λένε οι ειδικοί, επειδή αναπτύσσουν νέες δεξιότητες που δικαιολογούν αυτόν τον υψηλότερο μισθό.

«Δεν θέλετε να ανεβείτε στην ιεραρχία πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να είστε αυτό το ακριβό κεφάλι που είναι κάπως εύκολο να κοπεί σε κάθε είδους ύφεση», δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο πρέπει να μείνετε στην ίδια δουλειά; Πότε πρέπει να αλλάξετε

Η Νο. 1 ερώτηση που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ σε μια συνέντευξη για δουλειά

Το κόλπο για να επιλέξετε σωστά ρούχα σε μία συνέντευξη για δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News