Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 08:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχετε συνέντευξη για δουλειά; Εάν δείτε αυτά τα σημάδια, τρέξτε μακριά

Έχετε συνέντευξη για δουλειά; Εάν δείτε αυτά τα σημάδια, τρέξτε μακριά

Όσοι αναζητούν εργασία καλούνται να επιλέξουν το μέρος όπου θα περάσουν πολλές ώρες της καθημερινότητας τους. Για αυτό και πρέπει να αναλύσουν τα σημάδια, πριν κάνουν μια λανθασμένη επιλογή. 

Το 19% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διεξήχθη φέτος στις ΗΠΑ, αξιολόγησε τον χώρο εργασίας του ως τοξικό και ένας στους πέντε ανθρώπους είπε ότι το εργασιακό του περιβάλλον είχε βλάψει την ψυχική του υγεία. Αν και τα αποτελέσματα συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν διαφέρουν πολύ από αυτά οποιασδήποτε άλλης χώρας όπου η εργασία λειτουργεί σαν ραχοκοκαλιά και διαμορφώνει την ταυτότητα των ανθρώπων.

Ποια είναι όμως τα σημάδια ή οι στρατηγικές για τον εντοπισμό τοξικών συμπεριφορών πριν από την πρόσληψη;

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Η Mireia Olivan, 34 ετών, εργάζεται στον κλάδο του μάρκετινγκ για πάνω από μια δεκαετία και χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να προειδοποιεί για πιθανές ενδείξεις τοξικών συμπεριφορών σε συνεντεύξεις για εργασία: «Όταν σας λένε “Είμαστε μια οικογένεια”, μπορεί να περιμένουν από εσάς να εργάζεστε μετά από τη λήξη του ωραρίου ή μπορεί να πάρουν τα πράγματα πολύ προσωπικά», λέει στην El Pais.

Σε αυτήν την πρώτη προειδοποίηση, η Mireia προσθέτει μερικές ακόμη: «Εάν θέλουν να ξεκινήσετε στη νέα σας θεση άμεσα, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο προηγούμενος υπάλληλος έφυγε από τη μία μέρα στην άλλη ή ότι δεν θα υπάρξει επαρκής διαδικασία προσαρμογής για τη νέα πρόσληψη». 

Παράλληλα τονίζει ότι το να μην μπορεί κανείς να κάνει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ημερομηνία/ώρα της συνέντευξης είναι επίσης ανησυχητικά σημάδια.

Εντοπίστε ένα τοξικό αφεντικό κατά τη διαδικασία επιλογής

Για τον Bruno A. Luca, διευθυντή ταλέντων στην πλατφόρμα δωρεάν περιηγήσεων GuruWalk, το πρώτο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή έρευνας σε ιστότοπους αφιερωμένους σε κριτικές εταιρειών, όπως το Glassdoor, ένας ιστότοπος όπου νυν και πρώην υπάλληλοι μιας εταιρείας μπορούν να πουν τη γνώμη τους ανώνυμα, σχετικά με το εργασιακό τους περιβάλλον και τους μισθούς. 

Ο διευθυντής ταλέντων του GuruWalk προτείνει επίσης να παρατηρήσει κανείς τη στάση του ατόμου που του παίρνει συνέντευξη: «Αν η συμπεριφορά του είναι αντιεπαγγελματική ή εάν δεν δίνει προσοχή στις απαντήσεις σας, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο σημάδι για την εταιρική κουλτούρα». 

Από την άλλη πλευρά, ο  Luca προτρέπει τους υποψηφίους να κάνουν όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις για να γνωρίσουν καλύτερα την εταιρεία. Αν οι ερωτήσεις κάνουν τον εκπρόσωπο της εταιρείας να νιώθει άβολα, είναι προειδοποιητικό σημάδι. 

Επιπλέον τους προτείνει να παρατηρούν τη συμπεριφορά των υπαλλήλων με τους οποίους αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν φαίνονται αγχωμένοι ή νευρικοί, είναι άλλη μια ένδειξη για το πώς είναι η καθημερινή ζωή της εταιρείας, καταλήγει. 

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης: 

Σκέφτεστε τη δουλειά σας όλη μέρα; Να πώς να σταματήσετε 

Bill Gates: Οι 6 συμβουλές του για να γίνετε πετυχημένοι

Το κόλπο για να επιλέξετε σωστά ρούχα σε μία συνέντευξη για δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News