Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέφτεστε τη δουλειά σας όλη μέρα; Να πώς να σταματήσετε 

Σκέφτεστε τη δουλειά σας όλη μέρα; Να πώς να σταματήσετε 

Είναι ένα πράγμα να εργάζεται κανείς πολλές ώρες, και άλλο να μεταφέρει τη δουλειά του και εκτός γραφείου, σε σημείο που να μην παύει λεπτό να σκέφτεται για αυτή. 

Δεν είναι λίγα τα άτομα που κάνουν το δεύτερο κουράζοντας τους γύρω τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. 

«Επιβαρύνεσαι ξανά κάθε φορά», λέει ο Guy Winch, ψυχολόγος και συγγραφέας που δημιούργησε μία σχετική ομιλία TED.

Οσοι έχουν θέμα θα πρέπει να ξεκινήσουν παρακολουθώντας πόσο χρόνο ξοδεύουν ασχολούμενοι με τη δουλειά, τις ώρες που δεν εργάζονται, λέει ο Winch. Για πολλούς από τους ασθενείς του, αυτό είναι 10 έως 20 ώρες την εβδομάδα. 

Ενα κόλπο που προτείνει για την επίλυση του θέματος είναι να ασχολείται κανείς με κάτι πιο περίπλοκο από μία βόλτα ή μία ταινία στο Netflix. Μία άσκηση μνήμης, όπως η κατονομασία των 50 πολιτειών της Αμερικής, είναι ιδανική. Δύο έως τρία λεπτά είναι συχνά αρκετά για να σταματήσει κανείς να σκέφτεται τα θέματα της δουλειάς.

Στη συνέχεια ο Winch προτείνει να αναρωτηθεί κανείς: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί; Εάν ανησυχεί για τον φόρτο εργασίας, μπορεί να αναθέσει κάποια tasks σε συναδέλφους ή να μην βρεθεί σε κάποια από τα meetings;

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια λύση για το θέμα, τότε ίσως αυτό να σημαίνει πως η παραίτηση και η εύρεση μιας νέας, καλύτερης δουλειάς είναι ένας δρόμος. 

Όταν είσαι η δουλειά σου

Για όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, αφού είναι πιο δύσκολο να διαχωρίσουν τον επαγγελματικό, από τον προσωπικό χρόνο. 

Η Lauren Orcutt, μια 36χρονη που ζει στην Καλιφόρνια, λατρεύει να είναι κειμενογράφος. Ωστόσο οι φίλοι και η οικογένειά της, δεν λατρεύουν να ακούνε για αυτό. 
«Το σκέφτομαι τόσο πολύ», επισημαίνει μιλώντας στη Wall Street Journal.

Συχνά ξυπνούσε στις 3 π.μ., γιατί είχε κάποια έμπνευση ή φοβόταν ένα πιθανό λάθος. «Ένιωθα σαν να δούλευα όλη τη νύχτα» για μήνες, λέει. Ο ύπνος της υπέφερε.

Για να αλλάξει την κατάσταση, η Orcutt άρχισε να σημειώνει τις σκέψεις της σε ένα τετράδιο που τώρα κρατά στο κομοδίνο της. Τα λάθη που την ταλανίζουν αποκτούν τη δική τους σελίδα, την οποία σκίζει το πρωί.

«Θα το πετάξω και θα συνεχίσω τη ζωή μου», λέει. Ακόμη και η αποτύπωση των καλών ιδεών την ηρεμεί, βοηθώντας τη να κοιμηθεί ξανά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μήπως είστε εθισμένοι στη δουλειά; Το απλό τεστ που βρίσκει τους εργασιομανείς

Ο κληρονόμος με τη Vespa: Ο εργασιομανής γόης που θα άλλαζε την Ιταλία

Γιατί ο Elon Musk λέει ότι «οι διακοπές μπορεί να σε σκοτώσουν»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News