Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αφεντικά λένε ότι θέλουν την αλήθεια – Το εννοούν;

Τα αφεντικά λένε ότι θέλουν την αλήθεια – Το εννοούν;

Ο Marchiano Loen κοιτούσε επίμονα την οθόνη του για δύο ώρες. Απάντησε σε μία ερώτηση και μετά σε μία άλλη. Αλλά σε αυτή δυσκολευόταν ιδιαίτερα.

Σε τι μπορεί να βελτιωθεί ο διευθυντής σας;

«Θεέ μου, πρέπει πραγματικά να απαντήσω σε αυτό», σκέφτηκε καθώς συλλογιζόταν την έρευνα των εργαζομένων. «Τι θα γράψω;»

Τα αφεντικά ισχυρίζονται ότι θέλουν ειλικρινές feedback. Το να λέει κανείς την αλήθεια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές, να βελτιώσει την επαγγελματική του ζωή και να αναδείξει όσα θέλει να διεκδικήσει. Ή θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόλυση (τουλάχιστον αυτό υπάρχει στις σκέψεις όσων δίνουν feedback).

Είτε αρέσει στους υπαλλήλους, είτε όχι, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Αλλά πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτικοί σχετικά με το πόσο ειλικρινείς θα είναι με το αφεντικό τους.

Ο Loen  λέει ότι όταν στο παρελθόν πρότεινε στον μάνατζέρ του να βελτιώσει το στυλ επικοινωνίας του κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, η σχέση τους ψυχράνθηκε. Οι θερμές κουβέντες και τα αστεία εξατμίστηκαν και τα μεγάλα έργα του Loen δόθηκαν σε άλλους εργαζόμενους.

Τώρα χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλεί «η προσέγγιση του τζακούζι». Τεστάρει τα νερά βλέποντας την αντίδραση των υπευθύνων του, σε ένα αρκετά ουδέτερο σχόλιο πριν πει οτιδήποτε ουσιαστικό. Ένα παράδειγμα είναι να ρωτήσει αν θα ήταν καλύτερη αυτή η συνάντηση την Τρίτη αντί για τη Δευτέρα;

«Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης», επισημαίνει.

Δεν είναι ψέμα, είναι μισή αλήθεια

Είναι γεγονός πως όλοι θέλουμε να ακούμε θετικά σχόλια για τον εαυτό μας. Και οι προϊστάμενοι δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το κλειδί στο αληθινό feedback, είναι να γίνει με το σωστό τρόπο.

Με γνώμονα αυτό, ο υφιστάμενος θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι ίσως να μην έχει τη σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, για να είναι σε θέση να βγάλει ένα συμπέρασμα.

Κάτι που μπορεί να κάνει για να καταπολεμήσει το παραπάνω, είναι η περιγραφή μιας συμπεριφοράς όπως τη βίωσε, χωρίς να δώσει αρνητική χροιά.

Παράλληλα, η έμφαση σε κάτι θετικό μπορεί υποσυνείδητα να διορθώσει το αρνητικό. Για παράδειγμα, το να επαινέσει κανείς το αφεντικό του για το ότι ήταν τόσο συγκεντρωμένο στην αρχή της ομιλίας του θα μπορούσε να σημαίνει ότι από τη μέση και μετά έχασε τελείως τον ειρμό του. Ωστόσο ακόμη και εκεί χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι ανάγκη κανείς να είναι πολύ επιεικής, απλώς να λέει την άποψη του, με έναν επιεική τρόπο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Henry Ford καθιέρωσε το 8ωρο – Ο λόγος θα σας εκπλήξει

Πώς να καταλάβετε ότι έχει έρθει η ώρα να παραιτηθείτε

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί η ευημερία τους, αλλά τα αφεντικά τους διαφωνούν 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News