Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 06:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Elon Musk λέει ότι «οι διακοπές μπορεί να σε σκοτώσουν»

Γιατί ο Elon Musk λέει ότι «οι διακοπές μπορεί να σε σκοτώσουν»

O Elon Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, η προσωπικότητα της χρονιάς για το 2021, ο CEO της εταιρείας που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία (Tesla) αλλά και ο επικεφαλής μιας άλλης που στέλνει ανθρώπους στο διάστημα (SpaceX). Και βέβαια, είναι πάντα πρόθυμος να κάνει πλάκα στο Twitter. Πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά; Όπως παραδέχεται ο ίδιος, κοιμάται περίπου 6 ώρες την ημέρα. Και κυρίως, δεν κάνει ποτέ διακοπές. «Οι διακοπές μπορεί να σε σκοτώσουν», έχει πει. 

Και όπως φαίνεται, μιλά από πείρα. Ο εργασιομανής επιχειρηματίας -που παραδέχεται ότι για να χτίσει τις εταιρείες του χρειάστηκε να δουλεύει 100 ώρες την εβδομάδα και να κοιμάται, πολλές φορές, στο πάτωμα στο εργοστάσιο της Tesla-  είχε πολύ κακή τύχη τις ελάχιστες φορές που επιχείρησε να πάει διακοπές. 

Το 2015 είχε πει σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη ότι σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών είχε πάρει μόλις δύο φορές άδεια. Και στις δύο περιπτώσεις, συνάντησε προβλήματα. 

«Τα τελευταία 12 χρόνια, προσπάθησα να πάρω άδεια μίας εβδομάδας δύο φορές. Την πρώτη φορά που έλειψα μία εβδομάδα, ο πύραυλος Orbital Sciences ανατινάχθηκε και ο πύραυλος του Richard Branson ανατινάχθηκε την ίδια εβδομάδα», ομολόγησε. 

Ο μη επανδρωμένος πύραυλος της Orbital Sciences Corporation ανατινάχθηκε το 2014 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, που υποτίθεται ότι θα μετέφερε προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δεν ήταν πύραυλος του Musk, αλλά ήταν ένα σημάδι όσων θα ακολουθούσαν. 

«Τη δεύτερη φορά που πήρα μία εβδομάδα άδεια, ο δικός μου πύραυλος ανατινάχθηκε», πρόσθεσε ο Musk. «Το μάθημα εδώ είναι ‘μην παίρνετε μία εβδομάδα άδεια’». 

Αλλά και πριν από αυτό, όταν τον Σεπτέμβριο του 2000 ο Musk επιχείρησε να πάει ταξίδι του μέλιτος με την πρώτη σύζυγό του,  την Justine, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. 

Την εποχή εκείνη ήταν CEO της X.com (της εταιρείας που τελικά έγινε η PayPal) και η διοίκηση της εταιρείας δεν ήταν ικανοποιημένη με την ηγεσία του. Ενώ ο Musk βρισκόταν στο αεροπλάνο με την σύζυγό του, στελέχη παρέδωσαν στο διοικητικό συμβούλιο μία επιστολή με την οποία τον έδιωχναν από CEO, αντικαθιστώντας τον με τον Peter Thiel. Όταν έφτασε στο Σίδνεϊ, όπου θα περνούσε το ταξίδι του μέλιτος, απλά μπήκε ξανά στο αεροπλάνο και επέστρεψε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. 

Όμως η πιο τραυματική εμπειρία του από τις διακοπές ήρθε όταν μαζί με την Justine επιχείρησαν και πάλι να κάνουν το ταξίδι του μέλιτος, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. 

Αυτή τη φορά, ο Musk σχεδίασε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στη Βραζιλία και τη Ν. Αφρική. Όμως, όσο βρισκόταν στη Ν. Αφρική, έπαθε ελονοσία. Έπειτα από δύο λανθασμένες διαγνώσεις σε νοσοκομεία, ο Musk παραλίγο να πεθάνει, πριν τελικά οι γιατροί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υγείας του στο παρά πέντε. 

«Αυτό είναι το μάθημά μου γιατί πήγα διακοπές. Οι διακοπές μπορεί να σε σκοτώσουν», έχει πει. 

Έκτοτε, πάντως, έχει γραφτεί ότι έχει πάει τουλάχιστον δύο φορές διακοπές, μία στη Χιλή και μία στην Αυστραλία. Εάν σε αυτά τα ταξίδια έζησε κάποια προσωπική ή επαγγελματική καταστροφή, δεν έχει γίνει γνωστό. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Elon Musk: Οι 5 συμβουλές του για νέους που θέλουν να επιτύχουν

Πώς είναι να δουλεύεις για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

Ο παρεξηγημένος Elon Musk: Τι λένε για τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης αυτοί που τον γνωρίζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News