Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 08:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πρέπει να μείνετε στην ίδια δουλειά; Πότε πρέπει να αλλάξετε

Πόσο πρέπει να μείνετε στην ίδια δουλειά; Πότε πρέπει να αλλάξετε

Με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στις επιχειρήσεις, και έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Microsoft, ο Chris Williams έχει παρατηρήσει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι επαγγελματίες μια θέση εργασίας.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1980, οι γονείς του και κάθε σύμβουλος καριέρας ήταν της άποψης πως έπρεπε να μείνει σε μια δουλειά τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Και αν καθόταν λιγότερο από τρία χρόνια κινδύνευε να θεωρηθεί άτομο που μεταπηδά (διαρκώς) από δουλειά σε δουλειά. 

Το πρώτο πράγμα που διδάσκονταν τότε να ελέγχουν σε ένα βιογραφικό σημείωμα οι υπεύθυνοι προσλήψεων, ήταν η διάρκεια παραμονής των υποψηφίων σε κάθε μια θέση εργασίας και να δίνουν προσοχή σε τυχόν κενά. Ήθελαν να βλέπουν τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια σε κάθε θέση εργασίας και σίγουρα όχι μια σειρά από σύντομες θητείες. 

Η εναλλαγή θέσεων εργασίας θεωρούνταν ανησυχητικό σημάδι και ένδειξη ανωριμότητας και αδυναμίας των υπαλλήλων σε ό,τι αφορά τις αντοχές τους σε δύσκολες περιόδους. Ακόμη χειρότερα, έδειχνε ότι ο υποψήφιος δεν θα παρέμενε πιστός στην εταιρεία.

Σήμερα, η εικόνα τείνει να αντιστραφεί: Όταν νεότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων δουν έναν εργαζόμενο με 10 χρόνια στην ίδια εταιρεία, ρωτούν ποιο ήταν το πρόβλημα. Η παρατεταμένη παραμονή είναι πλέον σημάδι ανησυχίας.

Επομένως, πόσος χρόνος θεωρείται πολύς και πότε μια σύντομη θητεία θεωρείται πολύ σύντομη; Όπως οι περισσότερες δύσκολες ερωτήσεις, η απάντηση είναι πως «εξαρτάται».

Τα επιτεύγματα είναι πιο σημαντικά από τη θητεία

Δεν είναι κριτήριο ο χρόνος παραμονής. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσο πολύ μείνατε σε μία εταιρεία αλλά το πόσα πολλά κάνατε, λέει ο Williams  στο Business Insider. 

Αυτό που ψάχνει ένας καλός διευθυντής προσλήψεων είναι αν έχετε επηρεάσει την επιχείρηση και αν είστε κάποιος που μπορεί να τα καταφέρει:

Έχετε συμμετάσχει ή ηγηθεί ενός σημαντικού έργου που έκανε τη διαφορά στην επιχείρηση;

Έχετε καταφέρει κάποια αλλαγή στα έσοδα, την κερδοφορία ή την ικανοποίηση των πελατών που να γείρει την πλάστιγγα;

Αν μπορείτε να αναλάβετε μια θέση εργασίας, να κάνετε τη διαφορά και να προχωρήσετε σε ένα μόλις χρόνο, αυτό είναι υπέροχο. Αν μείνετε σε μια θέση εργασίας για περισσότερο από μια δεκαετία, και έχετε επανειλημμένα αντίστοιχο αντίκτυπο, θαυμάσια. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι που προσφέρουν συμβουλές για το βιογραφικό σημείωμα τονίζουν την ανάγκη να έχετε σαφή, ξεκάθαρα μετρήσιμα στοιχεία, τους αριθμούς και τον αντίκτυπο σε κάθε θέση εργασίας. Θέλουν να δείξετε ότι ο χρόνος σας, όσος και αν είναι κάθε φορά, ξοδεύτηκε σωστά σε κάθε έναν από τους ρόλους που αναλάβατε.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν ενδιαφέρονται για εργαζόμενους που μετακινούνται από δουλειά σε δουλειά έχοντας ελάχιστη επίδραση στην επιχείρηση. Σε αυτή την περίπτωση φαίνονται ανίκανοι να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα.

Επίσης, δεν θα τους προσελκύσει κάποιος που κατάφερε μεν κάτι σπουδαίο, αλλά στη συνέχεια κάθισε στις «δάφνες» αυτού του επιτεύγματος για χρόνια.

Πότε θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε δουλειά;

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε υψηλότερο μισθό είναι να αλλάξετε δουλειά – το να προσληφθείτε κάπου αλλού είναι πολύ πιο εύκολο από το να πάρετε προαγωγή εσωτερικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις έναντι των υφιστάμενων υπαλλήλων τους. Δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη για περισσότερα ταλέντα σε μια περιορισμένη αγορά εργασίας και, στις περισσότερες εταιρείες, ο προϋπολογισμός για προσλήψεις είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό για προαγωγές και αυξήσεις.

Υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων περιπτώσεων, από τους διευθυντές προσλήψεων. Αντιλαμβάνονται ένα σύντομο πέρασμα από μια δουλειά που δεν σας ταίριαζε καθόλου και δεν τους προβληματίζει ένα κενό για τη φροντίδα του παιδιού ή κάποια μετεκπαίδευση. 

Δείχνουν επίσης κατανόηση για περιπτώσεις που έχετε μείνει στάσιμοι σε μία κακή θέση, εξαιτίας μιας ιδιάζουσας κατάστασης – σε μια εταιρεία που βρίσκεται σε ύφεση ή στο τμήμα ενός προϊστάμενου που αποδεικνύεται δύσκολος στη συνεργασία. 

Ως αποτέλεσμα, οι αλλαγές που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως αλλεπάλληλες μεταπηδήσεις από εταιρεία σε εταιρεία, το λεγόμενο job-hopping, είναι πλέον συνηθισμένες. Τρεις δουλειές σε πέντε χρόνια, κάτι που άλλοτε αποτελούσε την πιο ανησυχητική ένδειξη, πλέον θεωρείται αποδεκτή συνθήκη, αν δοθεί μια υποτυπώδης εξήγηση. 

Έτσι, αν νιώθετε να έχετε κολλήσει σε μια κακή κατάσταση ή δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ικανοποιητικές απολαβές, η μετακίνηση είναι προς όφελός σας με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. 

Πότε πρέπει να σκεφτείτε να παραμείνετε στη δουλειά σας μακροπρόθεσμα;

Στον αντίποδα, εάν αμείβεστε αρκετά και το αντικείμενο της εργασίας εξακολουθεί να σας ενθουσιάζει, η μετακίνηση μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή.

Παρόλο που είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι ήταν στο παρελθόν, η αλλαγή εργασίας εξακολουθεί να συνοδεύεται από σοβαρό κόστος.

Χάνετε όλες τις διασυνδέσεις που «χτίσατε» μέσα από σκληρή εργασία. Αυτό το δίκτυο βοηθά στο να κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερη και συχνά πιο ευχάριστη. Σε έναν νέο ρόλο, θα πρέπει να το δημιουργήσετε εξ αρχής. 

Εξανεμίζεται επίσης η σκληρά κερδισμένη φήμη: Αν θεωρείστε πολύτιμος υπάλληλος, απολαμβάνετε τις θετικές προσδοκίες και την κερδισμένη υπεραξία. Ξεκινώντας μια νέα δουλειά, δεν έχετε τίποτα από αυτά.

Και φυσικά πρέπει να συνυπολογίσετε και τις απλούστερες, καθημερινές προκλήσεις σε μια νέα θέση εργασίας: θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις διαφορετικές διαδικασίες, να βρείτε τα σωστά κανάλια επικοινωνίας, τους διαθέσιμους πόρους για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Ένα νέο περιβάλλον μπορεί να είναι αναζωογονητικό αλλά και επίπονο. 

Ο συνδυασμός ενός ισχυρού δικτύου και μιας σταθερής φήμης διευκολύνει κάθε νέο εγχείρημα στην υφιστάμενη θέση σας. Υπό αυτή την έννοια, μία μακρά θητεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ικανοποιητική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο για να επιλέξετε σωστά ρούχα σε μία συνέντευξη για δουλειά

Εφτά βήματα για να πετύχετε το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας στόχο

Τρεις συμβουλές για να μην επηρεάζουν την απόδοσή σας στη δουλειά, οι παγκόσμιες αναταραχές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News