Business & Finance Σάββατο 5/08/2023, 17:46
BUSINESS & FINANCE

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Η Big Tech ανακάμπτει και προετοιμάζεται για επενδύσεις σε A.I.

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί άρχισαν να επανακάμπτουν το περασμένο τρίμηνο, διπλασίασαν τις επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποτέλεσε ευλογία για εταιρείες όπως η Nvidia.

Πριν από ένα χρόνο, οι προοπτικές της τεχνολογικής βιομηχανίας έμοιαζαν δυσοίωνες. Τα κέρδη της Google μειώθηκαν. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας του Facebook, της Meta, βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση. Η επιχειρηματική ανάπτυξη της Amazon είχε επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Αλλά αυτό που έμοιαζε με κατάρρευση φαίνεται ότι ήταν περισσότερο μια διόρθωση. Το πιο πρόσφατο τρίμηνο ήταν εκπληκτικά ισχυρό για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας. Τα διαφημιστικά έσοδα της Meta και της Google ανέκαμψαν. Η επιχείρηση cloud computing της Microsoft συνέχισε να επεκτείνεται. Το ίδιο και η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon. Η Apple, με μείωση 1%, ήταν η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας της οποίας τα έσοδα μειώθηκαν.

Παρόλα αυτά, η ύφεση αποκάλυψε μια αδυναμία: Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο δεν είχαν αναπτύξει μια νέα μεγάλη ιδέα εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έριξαν χρήματα στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, το metaverse και τους κβαντικούς υπολογιστές, οι επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να βασίζονται στις πωλήσεις ψηφιακών διαφημίσεων, στα iPhones και στο cloud computing.

Τώρα οι εταιρείες ελπίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η απάντηση στο πρόβλημα και ένας τρόπος να ανανεώσουν τις γερασμένες σειρές προϊόντων που δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουν σχέδια να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην τεχνολογία  generative A.I, η οποία τροφοδοτεί chatbots όπως το ChatGPT.

Αν και η επίτευξη ισχυρών κερδών από νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης απέχει ακόμη πολύ, η γρήγορη επιστροφή στη σωστή φόρμουλες έχει δώσει στις εταιρείες άφθονο χώρο για να πειραματιστούν.

Σε πρώιμο στάδιο οι έρευνες

Σε μία ενημέρωση επενδυτών την Πέμπτη, ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, δήλωσε ότι οι εργασίες πάνω στην generative A.I, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά «πιστεύω ότι θα είναι μετασχηματιστικές και πιστεύω ότι θα μεταμορφώσουν σχεδόν κάθε εμπειρία πελάτη που γνωρίζουμε» σημείωσε. Ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, έκανε παρόμοια σχόλια την Πέμπτη. Και κατά τη διάρκεια πρόσφατων ενημερώσεων αναλυτών, η Google, η Meta και η Microsoft δήλωσαν επίσης ότι θα αυξήσουν τις επενδύσεις για την υποστήριξη των εργασιών της Α.Ι.

Για παρατηρητές της τεχνολογίας, όπως η Stacy Rasgon, αναλύτρια της Bernstein που καλύπτει τη βιομηχανία τσιπ εδώ και 15 χρόνια, η αύξηση των δαπανών για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Α.Ι. θυμίζει τις επενδύσεις σε διακομιστές στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στα κέντρα δεδομένων το 2010. Η  generative A.I. αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την McKinsey, τη συμβουλευτική εταιρεία επιχειρήσεων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα σε πλήθος επιχειρήσεων.

Οι επενδύσεις στην Α.Ι. θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις πωλήσεις υπολογιστικού νέφους σε όλη την τεχνολογία. Ο αριθμός των πελατών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Azure OpenAI Service της Microsoft, ένα εργαλείο για την αξιοποίηση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει ο συνεργάτης της OpenAI, αυξήθηκε φέτος σε περισσότερους από 11.000, από 250. Η Microsoft δήλωσε ότι η A.I. θα συνεισφέρει δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του Azure κατά το τρέχον τρίμηνο.

«Είναι πολύ νωρίς, αλλά κανείς δεν θέλει να μείνει πίσω», δήλωσε ο Gavin Baker, διευθύνων σύμβουλος της Atreides Management, μιας επενδυτικής εταιρείας της Βοστώνης με κεφάλαια 3,5 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Ο κ. Baker συνέκρινε την κατάσταση με τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης του διαδικτύου τη δεκαετία του 1990. «Ήταν προφανές ότι θα άλλαζε τον κόσμο, οπότε οι άνθρωποι συνέχισαν να επενδύουν», είπε. «Το ίδιο συμβαίνει και με την Α.Ι.».

Τα Generative A.I. προϊόντα μόλις άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά. Η Microsoft σκοπεύει να χρεώνει 360 δολάρια ετησίως για το Microsoft 365 Copilot, έναν βοηθό με Α.Ι. για το Word, το Excel και το PowerPoint. Αλλά το ποσό που θα προέλθει από τις νέες πωλήσεις δεν θα είναι σαφές μέχρι κάποια στιγμή το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Όλα θα πάνε καλά ή θα πάνε τρομερά καλά»

Για την εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia, η έκρηξη της Α.Ι. έχει ήδη φτάσει. Τον Μάιο, η Nvidia σόκαρε τη Wall Street προβλέποντας ότι θα πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 30 Ιουλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών κατά περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Το μεγάλο άλμα αντανακλούσε την αυξανόμενη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, ή GPUs, που σχεδιάζει για να τροφοδοτεί τις τεχνολογίες Α.Ι. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Nvidia δεν έχει σοβαρούς αντιπάλους σε αυτή την αγορά.

«Φαίνεται ότι όλοι τους αγοράζουν GPU», δήλωσε ο Elon Musk κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου στο Twitter τον Απρίλιο, ενώ συζητούσε τα σχέδιά του για μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιχείρηση data center της Nvidia αναμένεται να διπλασιάσει τις πωλήσεις της φέτος στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπεται να προσθέσει 20 δισ. δολάρια σε νέες πωλήσεις το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Bernstein Research. Και η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει τριπλασιαστεί φέτος, καθιστώντας την εταιρεία μία από τις λίγες με συνολική αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Η Nvidia προέβλεψε την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Για χρόνια, ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλούσε για το πώς οι GPU θα τροφοδοτούσαν τις τεχνολογίες Α.Ι. Ήταν τόσο πεπεισμένος γι’ αυτό που δήλωσε στους αναλυτές το 2017 ότι η εταιρεία ήταν «all in» σε ένα ενιαίο σχεδιασμό τσιπ.

«Όλα θα πάνε καλά ή θα πάνε τρομερά καλά», δήλωσε ο κ. Huang.

Άλλες εταιρείες ημιαγωγών προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα μέρος από την εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύσης. Η Broadcom σημείωσε κάποια αρχική επιτυχία δουλεύοντας σε προσαρμοσμένα τσιπ Α.Ι. για την Google, και η AMD παρουσιάζει μια GPU σε μια προσπάθεια να κερδίσει ένα μερίδιο αγοράς από την Nvidia στην πιο σημαντική περιοχή της αγοράς.

Εάν όλες οι επενδύσεις στην Α.Ι. αποτύχουν να δημιουργήσουν την οικονομική έκρηξη που ελπίζουν οι εταιρείες και οι επενδυτές, οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν δαπανήσει για GPU και συστήματα Α.Ι. θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν το κόστος και να χωνέψουν την απογοήτευση, δήλωσε ο κ. Rasgon. Το πρόσφατο τρίμηνο έδειξε ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις τους απέχουν πολύ από το να καταρρεύσουν.

«Αν μάντεψαν λάθος, δεν πρόκειται για τεράστιο χτύπημα», δήλωσε ο κ. Rasgon. «Θα ήταν ένα πρόβλημα, αλλά μπορούν να το απορροφήσουν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα: Τα οφέλη των εταιρειών με εργαζόμενους που γνωρίζουν από ΑΙ

Πλούσια σε ταλέντα στην ΑΙ η Αθήνα – Τι δείχνει η έκθεση «Atlas»

Αυτοματοποίηση: Οι χώρες με τα περισσότερα ρομπότ στη βιομηχανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News