Σαν Σήμερα Πέμπτη 18/05/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

To φιάσκο του Mark Zuckerberg, η υπόσχεση στη γυναίκα του και η Ακρόπολη

To φιάσκο του Mark Zuckerberg, η υπόσχεση στη γυναίκα του και η Ακρόπολη

18 Μαΐου 2012 

Η Facebook μπαίνει στο χρηματιστήριο, πουλώντας μετοχές στην τιμή των 38 δολαρίων για να αντλήσει 16 δισ. δολάρια. Είναι η πιο πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών και το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος IPO που έχει γίνει στην  ιστορία των ΗΠΑ, μετά από εκείνα της Visa και της General Motors.  Όταν πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, η Facebook (που πλέον έχει μετονομαστεί σε Meta Platforms) είχε κεφαλαιοποίηση 104 δισ. δολαρίων και  900 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο. 

Και βέβαια, ο Mark Zuckerberg τα έκανε όλα αντισυμβατικά, όπως θα περίμενε κανείς από έναν χάκερ. Αντί να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να χτυπήσει το καμπανάκι του Nasdaq, όπως συνηθίζεται στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μιας νέας εισαγωγής, το έκανε εξ αποστάσεως, από την αυλή των κεντρικών γραφείων του Facebook, στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. 

Οι περιπέτειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ένα IPO, ένας γάμος και μια «κηδεία»-1

Φορώντας το φούτερ με την κουκούλα που ήταν το σήμα-κατατεθέν του εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε στην τηλεόραση μαζί με ένα πλήθος από ενθουσιώδεις υπαλλήλους της εταιρείας. 

Οι περιπέτειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ένα IPO, ένας γάμος και μια «κηδεία»-2

«Θέλω να πω λίγα πράγματα και μετά θα χτυπήσουμε αυτό το καμπανάκι και θα επιστρέψουμε στη δουλειά», είπε καθώς όλοι σώπασαν για να τον ακούσουν. «Αυτή τη στιγμή όλα αυτά φαίνονται σπουδαία. Η είσοδος στο χρηματιστήριο είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία μας. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα: Η αποστολή μας δεν είναι να είμαστε μια εισηγμένη εταιρεία. Η αποστολή μας είναι να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοικτό και συνδεδεμένο».  

Και τελικά, έφτασε στη στιγμή που όλοι περίμεναν: «Λοιπόν, ας το κάνουμε!». Το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης ήχησε καθώς ο Zuckerberg υπέγραφε στην ψηφιακή οθόνη που είχε μπροστά του. « Για έναν πιο ανοικτό και συνδεδεμένο κόσμο». Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, το χειρόγραφο αυτό μήνυμά του εμφανίστηκε στις τεράστιες οθόνες της Times Square, πάνω από το ticker του Nasdaq.

Όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε ο Zuckerberg και όλοι όσοι πόνταραν στη μετοχή της Facebook. 

Το ράλι που συνήθως σημειώνουν οι πιο περιζήτητες μετοχές την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους δεν ήρθε ποτέ. Για την ακρίβεια, το IPO εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού η μετοχή αμέσως έπεσε, φτάνοντας τους επόμενους μήνες έως το χαμηλό των 17,55 δολαρίων. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να επιστρέψει στα επίπεδα των 38 δολαρίων και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους όσοι μπήκαν στο IPO. 

Μάλιστα, αυτή η αποτυχία του IPO επισκίασε τις  πρώτες ημέρες του γάμου του 28χρονου τότε δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Facebook. 

Ο Mark Zuckerberg είχε κανονίσει κρυφά να παντρευτεί την αγαπημένη του, Priscilla Chan, στις 19 Μαΐου. Το ζευγάρι ήθελε έναν χαμηλών τόνων γάμο, για αυτό και αποφάσισε να κρατήσει το μεγάλο γεγονός για έκπληξη και να τον διοργανώσει στην αυλή του σπιτιού του. 

Ο Zuckerberg έστειλε email σε φίλους και συγγενείς, λέγοντάς τους ότι σκόπευε να κάνει ένα πάρτι-έκπληξη για την Priscilla, για την αποφοίτησή της από την ιατρική. 

Δεν φαντάστηκε, όμως, ότι ο γάμος του θα έπεφτε τόσο κοντά στην ημέρα του IPO. «Μία παρενέργεια του ότι κάναμε ένα γάμο-έκπληξη  ήταν ότι ο οικονομικός διευθυντής της Facebook, που διαχειριζόταν τη διαδικασία του IPO, δεν είχε ιδέα ότι θα παντρευόμασταν. Με τα IPOs, η διαδικασία διαρκεί για καιρό και απλά μπαίνεις  στο χρηματιστήριο όταν όλα είναι έτοιμα. Όταν όρισα την ημερομηνία για την έκπληξή μας, δεν είχαμε ιδέα πότε θα γινόταν το IPO», θα έλεγε μερικά χρόνια αργότερα. 

Όταν διαπίστωσε ότι η δημόσια εγγραφή ήταν μία ημέρα πριν από τον γάμο, προσπάθησε να βρει μια λύση. 

«Σοκαρίστηκα. Έκλεισα την πόρτα και ρώτησα εάν ήταν δυνατόν να το κάνουμε λίγες μέρες νωρίτερα. Μου είπε ότι δεν θα ήταν έτοιμο. Ρώτησα εάν μπορούσαμε να το κάνουμε μία εβδομάδα αργότερα και μου είπε ότι η 18η Μαΐου ήταν η μέρα που θα ήταν έτοιμο και έπρεπε να γίνει εκείνη τη μέρα. Και έτσι, το IPO έγινε την ημέρα πριν από τον γάμο μας». 

Και ενώ ο γάμος κύλησε ομαλά, δεν έγινε το ίδιο με το IPO. Έτσι, οι νεόνυμφοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν νωρίτερα από το ταξίδι του μέλιτος, λόγω της πτώσης της μετοχής της Facebook. 

«Ήθελα να είμαι με την ομάδα μας όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και έτσι, έκοψα μερικές μέρες από το ταξίδι του μέλιτος. Αντ΄ αυτού, υποσχέθηκα στην Priscilla ότι κάθε χρόνο, θα πηγαίνουμε ένα ταξίδι του μέλιτος για να γιορτάσουμε τον γάμο μας», θυμόταν ο Zuckerberg.

Αυτή η υπόσχεση έφερε το ζευγάρι στην Αθήνα, τον Μάιο του 2019. Όταν στις 17 Μαΐου ο Zuckerberg ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία όπου χαμογελά μαζί με την Priscilla μπροστά από τον Παρθενώνα, στα δημοσιογραφικά γραφεία της Αθήνας σήμανε συναγερμός. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που ανέβηκαν στην βράχο της Ακρόπολης για να βρουν τα ίχνη ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Όμως εκείνος ήταν άφαντος, καθώς όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η φωτογραφία είχε τραβηχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Είχε προηγηθεί, μάλιστα, και η «απόδραση» του ζευγαριού με σκάφος στις Κυκλάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί σκότωσε μια κατσίκα και άλλα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Τι κάνει κάθε πρωί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να καταπολεμήσει το στρες

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το απροσδόκητο μυστικό της επιτυχίας του και το λάθος που κάνουν οι φοιτητές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News