Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 20:32
BUSINESS & FINANCE

OpenAI: Ξανά στο ΔΣ ο Sam Altman

OpenAI: Ξανά στο ΔΣ ο Sam Altman

Η OpenAI ανακοίνωσε την Παρασκευή το νέο διοικητικό συμβούλιο της και την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία WilmerHale σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI Sam Altman.

Ο Sam Altman επανέρχεται επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI.

Τα νέα μέλη του ΔΣ είναι τα εξής:

  • Dr. Sue Desmond-Hellmann, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates, η οποία είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer και του Προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας.
  • Nicole Seligman, πρώην EVP και Global General Counsel της Sony και Πρόεδρος της Sony Entertainment, η οποία είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Paramount Global, της Meira GTx και της Intuitive Machines, Inc.
  • Fidji Simo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Instacart, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Shopify.

Τα τρία νέα μέλη θα «συνεργαστούν στενά με τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου Adam D’Angelo, Larry Summers και Bret Taylor, καθώς και με τον Greg, τον Sam και την ανώτερη διοίκηση της OpenAI», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η OpenAI θα συνεχίσει να διευρύνει το διοικητικό συμβούλιο όσο αναπτύσσεται, σύμφωνα με μια ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω Zoom.

Η OpenAI δεν δημοσίευσε την έκθεση της έρευνας, αλλά παρείχε μια περίληψη των ευρημάτων.

«Η επανεξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σημαντική διάσπαση εμπιστοσύνης μεταξύ του προηγούμενου συμβουλίου και των Sam και Greg», δήλωσε ο Taylor, προσθέτοντας ότι η επανεξέταση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι «το συμβούλιο ενήργησε με καλή πίστη… [και] δεν προέβλεψε την αστάθεια που προέκυψε στη συνέχεια».

Ο Taylor δήλωσε επίσης ότι οι ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου δεν προέκυψαν σχετικά με θέματα που αφορούσαν στην ασφάλεια και την προστασία των προϊόντων, τα οικονομικά της OpenAI ή τις δηλώσεις προς τους πελάτες ή τους επιχειρηματικούς εταίρους, ότι «απλά επρόκειτο για μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του κ. Altman».

Η έρευνα της WilmerHale ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και οι δικηγόροι υπέβαλαν σήμερα την έκθεσή τους, η οποία περιελάμβανε δεκάδες συνεντεύξεις με προηγούμενα μέλη και συμβούλους του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, σημερινά στελέχη και άλλους μάρτυρες. Η έρευνα περιελάμβανε επίσης την εξέταση περισσότερων από 30.000 εγγράφων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Καταλήξαμε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι ο Sam και ο Greg είναι οι κατάλληλοι ηγέτες για το OpenAI», δήλωσε ο Bret Taylor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον Bret και τον Larry και την WilmerHale», δήλωσε ο Altman στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, μιλώντας για την CTO Mira Murati: «Η Mira ειδικότερα αυξάνει συνεχώς την OpenAI… αλλά, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τον Νοέμβριο, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά βοηθώντας στην ηγεσία της εταιρείας».

Πρόσθεσε ότι είναι «ενθουσιασμένος που προχωράμε μπροστά εδώ» και που η κατάσταση τελείωσε. Ανέφερε επίσης ότι θα ήθελε να είχε ενεργήσει διαφορετικά όσον αφορά τις διαφορές απόψεων με το διοικητικό συμβούλιο.

Τον Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI εκδίωξε τον Altman, προκαλώντας παραιτήσεις -ή απειλές για παραιτήσεις- συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής επιστολής που υπογράφηκε από σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της OpenAI, και αναστάτωση από τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft. Μέσα σε μια εβδομάδα, ο Altman επέστρεψε στην εταιρεία και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Helen Toner, Tasha McCauley και Ilya Sutskever, που είχαν ψηφίσει για την απομάκρυνση του Altman, είχαν αποχωρήσει. Ο Adam D’Angelo, ο οποίος είχε επίσης ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης του Altman, παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο.

Όταν ο Altman ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση του Sutskever από τους δημοσιογράφους είπε ότι δεν υπάρχει κάτι για να μοιραστεί.

«Αγαπώ τον Ilya… Ελπίζω να δουλέψουμε μαζί για το υπόλοιπο της καριέρας μας, της καριέρας μου, οτιδήποτε», δήλωσε ο Altman. «Δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσουμε σήμερα».

Έκτοτε, η OpenAI ανακοίνωσε νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της Salesforce Bret Taylor και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers. Η Microsoft απέκτησε μια θέση παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στο διοικητικό συμβούλιο.

Μετά το λανσάρισμά του, τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT έσπασε τότε τα ρεκόρ ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία, και τώρα έχει περίπου 100 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, μαζί με πάνω από το 92% των εταιρειών του Fortune 500 που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, σύμφωνα με το OpenAI. Πέρυσι, η Microsoft επένδυσε επιπλέον 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνητής νοημοσύνης της χρονιάς, σύμφωνα με το PitchBook, και η OpenAI φέρεται να έχει κλείσει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να πουλήσουν μετοχές σε μια αποτίμηση 86 δισ. δολαρίων, αν και η συμφωνία φέρεται να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να κλείσει λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν την απομάκρυνση του Altman.

Οι δύο εβδομάδες της απομάκρυνσης και επιστροφής του Altman στην εταιρεία εξακολουθούν να την επηρεάζουν μήνες αργότερα.

Αυτόν τον μήνα, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας Elon Musk μήνυσε τους συνιδρυτές της OpenAI, Sam Altman και Greg Brockman, για παραβίαση σύμβασης και παράβαση καθήκοντος εμπιστοσύνης, όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από τα δικαστικά αρχεία.

Στην καταγγελία του, ο Musk και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο κατασκευαστής του ChatGPT «έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο με κλειστό κώδικα, της Microsoft». Υποστηρίζουν επίσης ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία και την πιστοποίηση σύστασης του 2015 που η OpenAI καθιέρωσε με τον Musk, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς δωρητές ενός συνιδρυτή της OpenAI στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.

Στο πλαίσιο του συμβολαίου της Microsoft με την OpenAI, ο τεχνολογικός γίγαντας έχει δικαιώματα μόνο στην τεχνολογία «προ-AGI» της OpenAI και εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI να καθορίσει αν η εταιρεία έχει φτάσει σε αυτό το ορόσημο. Ο Musk υποστήριξε στην αγωγή του ότι μετά την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI τον Νοέμβριο -όταν απομακρύνθηκαν οι Toner, McCauley και Sutskever- το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι «ανεπαρκώς εξοπλισμένο» για να καθορίσει ανεξάρτητα αν η OpenAI έχει φτάσει στο AGI και, επομένως, αν η τεχνολογία της είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας αποκλειστικότητας με τη Microsoft.

Οι δικηγόροι δήλωσαν στο CNBC ότι είχαν αμφιβολίες σχετικά με τη νομική βιωσιμότητα της υπόθεσης του Musk, και η OpenAI δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση για την απόρριψη όλων των ισχυρισμών του Musk.

Σε απάντηση στην αγωγή υψηλού προφίλ, η OpenAI αναπαρήγαγε παλιά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Musk, στα οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX ενθάρρυνε την ανερχόμενη startup να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση και συμφώνησε ότι θα πρέπει να «αρχίσει να είναι λιγότερο ανοιχτή» με την πάροδο του χρόνου και να «μην μοιράζεται» την επιστήμη της εταιρείας με το κοινό.

Η μήνυση του Musk ακολουθεί επίσης κάποια διαμάχη σχετικά με τις προηγούμενες προσπάθειες και επενδύσεις του Altman σε τσιπ.

Λίγο πριν από τη σύντομη απομάκρυνση του Altman, φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια για μια νέα και μη διαμορφωμένη ακόμη επιχείρηση τσιπ με την κωδική ονομασία «Tigris» που θα ανταγωνιζόταν τελικά την Nvidia, ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει χρήματα από επενδυτές.

Το 2018, ο Altman επένδυσε προσωπικά σε μια νεοσύστατη επιχείρηση τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Rain Neuromorphics, που εδρεύει κοντά στην έδρα της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο, και το 2019, η OpenAI υπέγραψε επιστολή πρόθεσης να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ της Rain. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ υποχρέωσαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Saudi Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στην Rain.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Elon Musk μηνύει τις OpenAI και Microsoft για παραβίαση συμφωνίας

Sam Altman για την απόλυσή του από την OpenAI: «Με έπιασαν απροετοίμαστο»

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια startup 9 μηνών βάζει τα γυαλιά στους γίγαντες της Silicon Valley

Το ChatGPT τρελάθηκε και κανείς δεν ξέρει γιατί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News