Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Altman για την απόλυσή του από την OpenAI: «Με έπιασαν απροετοίμαστο»

Sam Altman για την απόλυσή του από την OpenAI: «Με έπιασαν απροετοίμαστο»

Ο ιδρυτής και CEO της OpenAI, Sam Altman, είπε ότι η νύχτα που τον έδιωξε το διοικητικό συμβούλιο ήταν «άγρια» και ένιωσε «πολύ μπερδεμένος» και «πολύ απροετοίμαστος».

«Αλλά αυτή είναι η δομή (σ.σ. της εταιρείας) και αμέσως άρχισα να σκέφτομαι τι θα κάνω στη συνέχεια», είπε ο Altman.

«Μόλις με κάλεσαν κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου το επόμενο πρωί, σκέφτηκα να επιστρέψω πραγματικά», συνέχισε, αναλογιζόμενος τη δραματική τροπή των γεγονότων που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του – και στη συνέχεια στην επαναφορά του – τον Νοέμβριο. «Αλλά το διοικητικό συμβούλιο είχε όλη τη δύναμη εκεί».

Πράγματι, η ασυνήθιστη εταιρική δομή της OpenAI – της εταιρείας πίσω από το ChatGPT — είναι αυτή που οδήγησε στην αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Altman.
Είναι σπάνιο ένας ιδρυτής να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εταιρεία του, αλλά η ισχύς του Altman διαφέρει από εκείνη άλλων μεγάλων ιδρυτών στον τεχνολογικό κλάδο, εν μέρει επειδή δεν έχει πραγματική ιδιοκτησία της ίδιας της οντότητας.

«Δεν έχω μετοχές στην OpenAI», είπε ο Altman σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ τον Μάιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το οργανόγραμμα της startup, που αποτιμάται από ιδιώτες επενδυτές στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι αναμφισβήτητα μπερδεμένο. Τελικά δεν αποδείχθηκε καλό για τον ιδρυτή του, τόσο όσον αφορά τη διαφύλαξη του ελέγχου όσο και την κατοχή οικονομικού μεριδίου στην εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας εξουσίας και είναι η κοινοπραξία των φωνών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της φιλανθρωπικής οργάνωσης OpenAI Inc.

Μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού βρίσκεται μια κερδοσκοπική εταιρεία με το όνομα OpenAI Global, με την οποία η Microsoft υπέγραψε μια επενδυτική συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Υπάρχουν επίσης μερικές άλλες οντότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας συμμετοχών, που βρίσκονται στην ομπρέλα του κάπως περίπλοκου οργανισμού ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη στον ηγέτη του, απολύοντάς τον από τη θέση που είχε. Τα γεγονότα που ακολούθησαν τις επόμενες ώρες ήταν πρωτοφανή και περιελάμβαναν σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό της OpenAI που απειλούσε να παραιτηθεί μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της.
Μέσα σε λίγες μέρες, ο Altman επέστρεψε στην αρχική του θέση. 

Όταν ρωτήθηκε εάν η OpenAI θα μεταρρυθμίσει τη δομή της και θα γίνει μια παραδοσιακή κερδοσκοπική εταιρεία της Silicon Valley, ο Altman ήταν ανένδοτος ότι αυτό δεν θα συμβεί. 

«Δεν θα είμαστε ποτέ μια παραδοσιακή εταιρεία», είπε. «Αλλά νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στη δομή. Ίσως αυτή που έχουμε τώρα να είναι σωστή, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε άλλα πράγματα».

Ο Altman πρόσθεσε ότι τώρα δεν ήταν η ώρα να επανεξεταστεί η δομή της εταιρείας. Αντίθετα, σημείωσε ότι η εστίαση βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο.

«Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που είναι δύσκολο να διορθωθεί για εμάς σχετικά με την OpenAI είναι ο βαθμός που η ομάδα μας και οι άνθρωποι γύρω μας, είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν την αποστολή», υπογράμμισε ο Altman.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αλτμαν συνδέει το μέλλον της ΑΙ με την πυρηνική σύντηξη

O Sam Altman παράδειγμα προς αποφυγή: Οι ιδρυτές startups φοβούνται μην τους απολύσουν εν μία νυκτί

Μήνυμα στελέχους της OpenAI για την απόλυση του Altman

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News