Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 14:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχίες για την ισχύ των Big Tech – Η τεχνητή νοημοσύνη τις κάνει παντοδύναμες

Ανησυχίες για την ισχύ των Big Tech – Η τεχνητή νοημοσύνη τις κάνει παντοδύναμες

Ανησυχία υπάρχει μεταξύ των στελεχών που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, πολλά εκ των οποίων πιστεύουν πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνεται στα χέρια πολύ λίγων εταιρειών, δίνοντάς τους ενδεχομένως υπερβολικό έλεγχο στην ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Η δημοτικότητα του ChatGPT, που σηματοδότησε μία έκρηξη ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη, συνέβαλε στην έναρξη αυτού που πολλοί στον κλάδο της τεχνολογίας αποκαλούν κούρσα AI, καθώς τεχνολογικοί γίγαντες συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Google επιδιώκουν να αναπτύξουν και να λανσάρουν τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά όμως απαιτούν τεράστια ποσά υπολογιστικής ισχύος καθώς εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες με τους πόρους που απαιτούνται για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό τους δίνει απεριόριστη εξουσία στις ζωές και τους θεσμούς μας», είπε στο CNBC η Meredith Whittaker, πρόεδρος της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal.

«Θα έπρεπε πραγματικά να ανησυχούμε που μια χούφτα εταιρειών, η οποία οδηγείται από τα κέρδη και τις αποδόσεις των μετοχών, λαμβάνει τέτοιες κοινωνικά σημαντικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Η Whittaker εργαζόταν για 13 χρόνια στη Google, αλλά απογοητεύτηκε το 2017 όταν ανακάλυψε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας εργαζόταν σε ένα αμφιλεγόμενο έργο με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, γνωστό ως Project Maven. Η Whittaker ανησυχούσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη της Google θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βοήθησε να οργανωθεί μια απεργία στην εταιρεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι.

«Η AI, όπως την καταλαβαίνουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά μια παράγωγη τεχνολογία της κεντρικής εταιρικής εξουσίας και ελέγχου», τόνισε η Whittaker.

«Βασίζεται στους πόρους που συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, μέσω του επιχειρηματικού μοντέλου διαφήμισης- παρακολούθησης. Το εν λόγω μοντέλο τους παρείχε ισχυρή υπολογιστική υποδομή και τεράστιο όγκο δεδομένων, καθώς και την ικανότητα επεξεργασίας τους με τρόπους χρήσιμους για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών», κατέληξε. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρέφει στην OpenAI ο Sam Altman – Ορίζεται νέο διοικητικό συμβούλιο

CEO Google: «Η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει με την κλιματική αλλαγή»

Google: Το chatbot Bard ενσωματώθηκε από σήμερα στις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News