Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 08:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώην CEO της Google: Yπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους  η τεχνητή νοημοσύνη

Πρώην CEO της Google: Yπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους  η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εγκυμονεί υπαρξιακούς κινδύνους και οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν πώς να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία δεν «χρησιμοποιείται από ανθρώπους με κακές προθέσεις», προειδοποίησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ αυθεντιών στον κλάδο της τεχνολογίας και υπευθύνων χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν το μέλλον της τεχνολογίας και πώς αυτή θα πρέπει να ρυθμιστεί.

Το ChatGPT, το chatbot που έγινε viral πέρυσι, έχει αναμφισβήτητα πυροδοτήσει περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να λανσάρουν ανταγωνιστικά προϊόντα και να μιλήσουν για τις δυνατότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από την πλευρά του ο Schmidt είπε ότι ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν «υπαρξιακό κίνδυνο».

«Και ο υπαρξιακός κίνδυνος ορίζεται ως πολλοί, πολλοί, πολλοί, πολλοί άνθρωποι που βλάπτονται ή σκοτώνονται», σημείωσε ο Schmidt.

«Υπάρχουν σενάρια όχι σήμερα, αλλά αρκετά σύντομα, όπου αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν zero-day exploits στον κυβερνοχώρο ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Τώρα αυτό είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ο συλλογισμός είναι πιθανό να βγει αληθινός. Και όταν συμβεί αυτό, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα πράγματα δεν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καλές προσθέσεις».

Τα zero-day exploits είναι ευπάθειες ασφαλείας που εντοπίζονται από χάκερ σε λογισμικό και συστήματα.

Ο Schmidt, ο οποίος ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011, δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα έπρεπε να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά είπε ότι είναι ένα «ευρύτερο ζήτημα για την κοινωνία». Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απίθανο να δημιουργηθεί ένας νέος ρυθμιστικός οργανισμός στις ΗΠΑ, αφιερωμένος στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Schmidt δεν είναι το πρώτο σημαντικό πρόσωπο στον κλάδο της τεχνολογίας που προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI που ανέπτυξε το ChatGPT, παραδέχτηκε τον Μάρτιο ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ανησυχεί για αυταρχικές κυβερνήσεις που αναπτύσσουν την τεχνολογία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει έναν από τους «μεγαλύτερους κινδύνους» για τον πολιτισμό.

Ο τωρινός CEO της Alphabet και της θυγατρικής της, της Google, Sundar Pichai, ο οποίος επέβλεψε πρόσφατα την κυκλοφορία του δικού της chatbot, της εταιρείας που ονομάζεται Bard AI, είπε ότι η τεχνολογία θα «επηρεάσει κάθε προϊόν σε κάθε εταιρεία», προσθέτοντας ότι η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για τις αλλαγές.

Ο Schmidt ήταν μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία το 2019 ξεκίνησε μια αναθεώρηση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού ρυθμιστικού πλαισίου. Η επιτροπή δημοσίευσε την ανασκόπησή της το 2021, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Ποια είναι η τουρκική startup που χρησιμοποιεί ΑΙ και αποτιμάται σχεδόν 2 δισ. δολάρια; 

Τουρ στην Ευρώπη για τον δημιουργό του ChatGPT – Ψάχνει χώρα για καινούργια γραφεία

B. Gates: Ο νικητής της ΑΙ αυτός που θα φτιάξει «έξυπνο βοηθό»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News