Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Altman: Είναι ένας νέος Steve Jobs ή ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη γη; 

Sam Altman: Είναι ένας νέος Steve Jobs ή ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη γη; 

Βαθύ ρήγμα εντός και εκτός της ισχυρότατης και ταχέως αναδυόμενης OpenAI προκάλεσε η αιφνίδια αποπομπή του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου, Sam Altman, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. «Αυτό που συνέβη στην OpenAI σήμερα είναι ένα πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου, αντίστοιχο του οποίου είχαμε να δούμε από το 1985, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Apple έδιωξε τον Steve Jobs», σχολίασε δηκτικά μέσω Χ ο θρυλικός επενδυτής του κλάδου της τεχνολογίας, Ron Conway. «Είναι σοκαριστικό, είναι ανεύθυνο και δεν φέρεται σωστά απέναντι στον Sam και τον Greg (σ.σ. τέως πρόεδρος της εταιρείας) και όλους τους δημιουργούς της OpenAI», προσέθεσε.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την ανακοίνωση της OpenAI, οι περισσότεροι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν απειλήσει να παραιτηθούν ως ένδειξη αλληλεγγύης και ορισμένοι αναρτούν «η OpenAI δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, όμως, στους κόλπους της Silicon Valley, αλλά και στον απλό κόσμο που παρακολουθεί την εξέλιξη αυτού του «σίριαλ» στην εταιρεία πίσω από το πανίσχυρο -αλλά και δυνητικά επικίνδυνο- ChatGPT, γεννήθηκαν σημαντικά ερωτήματα: Για ποιον λόγο να αποπεμφθεί ο Altman, δεδομένου ότι είναι μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση για μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς, και γιατί τόσο αιφνιδιαστικά;

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κίνδυνο και την ισχύ της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί γιατί το δ.σ. αισθάνθηκε ότι πρέπει να πάρει τόσο δραστικά μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω Χ o Elon Musk. «Εάν ήταν θέμα ασφάλειας της ΑΙ, αυτό θα είχε επίδραση σε ολόκληρη τη Γη», τόνισε επίσης, αντηχώντας τις ανησυχίες πολλών ακόμη εξωτερικών παρατηρητών.

Τα σενάρια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: η επίσημη δικαιολογία που έδωσε στο κοινό το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ήταν ότι ο Altman «δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στην επικοινωνία του με το συμβούλιο, εμποδίζοντας τη δυνατότητά του να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του», το οποίο βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Μία θεωρία σχετικά με την αποπομπή του Altman είναι ότι έστρωνε τον δρόμο για ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα. Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι ο Altman προσπαθούσε να αντλήσει τεράστια ποσά για μια νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, με το όνομα «Tigris». Παρότι η διαχείριση δύο ή και περισσότερων επιχειρήσεων από τον ίδιο άνθρωπο δεν είναι εντελώς ασυνήθιστη, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Toby Ord, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανήρτησε σχετικά στο X: «Πολύ λίγοι ξέρουν ακριβώς τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση, αλλά πιστεύω πως όταν τα μέλη του συμβουλίου το είπαν αυτό…, εννοούσαν ότι απέκρυβε επανειλημμένως πληροφορίες, που εμπόδιζαν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γενική τεχνητή νοημοσύνη», αυτή δηλαδή που μπορεί να εκτελεί όλες τις πνευματικές εργασίες, όπως ακριβώς έναν άνθρωπο.

Και αυτή είναι η άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Ilya Sutskever, που ίδρυσε την OpenAI μαζί με τον Altman και εννέα ακόμη άτομα, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την επικινδυνότητα της τεχνολογίας που ανέπτυσσε η εταιρεία, καθώς και ότι ο Altman δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πτυχή. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ταχεία άνοδος της εταιρείας έφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση, η οποία και κορυφώθηκε κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. την περασμένη εβδομάδα. 

Πράγματι, υπάρχει ήδη έντονος διχασμός στους επιστήμονες της ΑΙ και πολιτικούς ηγέτες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία αυτής της γενιάς και άλλοι ανησυχούν ότι η υπερβολικά ταχεία ανάπτυξή της μπορεί να προκαλέσει κινδύνους εκτός ανθρώπινου ελέγχου. Εξ ου και ορισμένοι από τους ιδρυτές της OpenAI έχουν ήδη αποχωρήσει από το 2021 και έχουν δημιουργήσει μια άλλη εταιρεία, την Anthropic, η οποία ισχυρίζεται ότι εστιάζει περισσότερο στην ασφάλεια της ΑΙ.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι τεχνολογία της OpenAI;

H ΟpenAI, έχοντας αντλήσει τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια από τη Microsoft, έχει αναπτύξει μία από τις δυνητικά ισχυρότερες τεχνολογίες που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτή τη στιγμή το GPT-4 είναι το ικανότερο και ισχυρότερο μοντέλο ΑΙ που υπάρχει, ενώ αναμένεται και νέα εκδοχή, η οποία φέρεται να είναι ακόμη πιο δυνατή.

Όσοι προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της τεχνητής νοημοσύνης ανησυχούν ότι κάποια μέρα θα μπορέσει να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Αν και απέχει πολύ μέχρι να αποδειχθεί εάν ευσταθεί μια τόσο σοβαρή προειδοποίηση, ο φόβος για τον εγγενή κίνδυνο της ΑΙ είναι θεμελιώδες κομμάτι της κουλτούρας στην OpenAI. Ενδεικτικά, στο καταστατικό της εταιρείας αναφέρεται ρητά ότι φέρει «πρωταρχικό καθήκον εμπιστοσύνης στην ανθρωπότητα». Επίσης, δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητά της, ώστε να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία τους ευνοεί όλους και δεν «βλάπτει την ανθρωπότητα ή συγκεντρώνει αδικαιολογητα ισχύ».

Δεδομένου ότι σκοπός των τεχνολογικών εταιρειών και γενικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι συνήθως να βγάζουν κέρδη και να αποζημιώνουν τους μετόχους τους, μπορεί κανείς να πει ότι το καταστατικό αυτό είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Sam Altman: Νέα θέση στη Microsoft για τον «εγκέφαλο» πίσω από το ChatGPT

OpenAI: Ο πρώην CEO του Twitch παίρνει τη θέση του Sam Altman

«Δεν είναι παιχνίδια»: SOS από ειδικούς για έλλειψη ασφαλείας στην ΑΙ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News