Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 11:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Altman: Νέα θέση στη Microsoft για τον «εγκέφαλο» πίσω από το ChatGPT

Sam Altman: Νέα θέση στη Microsoft για τον «εγκέφαλο» πίσω από το ChatGPT

Στη Microsoft απορροφάται ο Sam Altman, ο «εγκέφαλος» πίσω από το ChatGPT που αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του, της OpenAI.

Όπως ανακοίνωσε μέσω X ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ο Altman θα αναλάβει επικεφαλής μιας νέας ερευνητικής ομάδας, η οποία θα ειδικεύεται γύρω από την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Στην ίδια ομάδα θα απασχολείται και ο τέως πρόεδρος Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης λίγη ώρα μετά την απόλυση του Altman, καθώς και άλλοι συνεργάτες από την Open AI. Σημειώνεται πως η Microsoft φέρεται να κατέχει το 49% της OpenAI. 

«Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα, ώστε να τους δώσουμε τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την επιτυχία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nadella στην ανάρτησή του. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και πιστεύουμε στον οδικό χάρτη των προϊόντων μας, στη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με ό,τι έχουμε ανακοινώσει στη Microsoft Ignite και στο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», τόνισε.

Ο Altman επαναδημοσίευσε την ανάρτηση του Nadella, σχολιάζοντας «Η αποστολή συνεχίζεται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Altman βρισκόταν στο τιμόνι της OpenAΙ από το 2019 και τελικά αποπέμφθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι «δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στην επικοινωνία του με το συμβούλιο».

Καλύφθηκε η θέση του Αltman στην OpenAI

Πάντως, η κορυφαία θέση στην OpenAI δεν έμεινε «στον αέρα» για πολύ καιρό. Χθες το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προσέλαβε τον Emmett Shear, πρώην επικεφαλής του Twitch για τη θέση του CEO, αψηφώντας μάλιστα τις εκκλήσεις των επενδυτών να επαναφέρει τον Sam Altman. Ο Shear είχε παραιτηθεί από το Twitch τον Μάρτιο. 

Ένας επιστήμονας υπολογιστών που πέρασε πάνω από μια δεκαετία μετατρέποντας το Twitch σε μια από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες βίντεο στον κόσμο, ο Shear θεωρείται ότι έχει τα εφόδια για να τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας του κλάδου. Στo Twitch κέρδισε τους διευθυντές, επειδή φαινόταν να αναγνωρίζει την υπαρξιακή απειλή που παρουσίαζε η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, ο Shear έχει δεσμούς με το κίνημα αποτελεσματικού αλτρουισμού, το οποίο εντοπίζει κινδύνους στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ο αποτελεσματικός αλτρουισμός είναι ένα ψευδοφιλοσοφικό κίνημα που επιδιώκει μέσω δωρεών χρημάτων να αποτρέψει υπαρξιακούς κινδύνους. Υποστηρικτές του μιλούν για σενάρια όπου ένα ισχυρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει κακό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

OpenAI: Ο πρώην CEO του Twitch παίρνει τη θέση του Sam Altman

Επαναφορά του Altman στη θέση του ζητά η Microsoft από την OpenAI

OpenAI: Ανησυχίες για την προγραμματισμένη πώληση μετοχών 86 δισ. δολ. μετά την απόλυση Altman

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News