Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 15:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο δημιουργός του ChatGPT θέλει τώρα να σκανάρει όλα τα μάτια του κόσμου;

Γιατί ο δημιουργός του ChatGPT θέλει τώρα να σκανάρει όλα τα μάτια του κόσμου;

Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία OpenAI έφερε τα πάνω-κάτω στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφαρμογή ChatGPT, η οποία παράγει κείμενα, απαντώντας στον χρήστη με σχεδόν ανθρώπινο ύφος. Τώρα, ο επικεφαλής της, Sam Altman, σκοπεύει να «αναστατώσει» έναν ακόμη κλάδο, αυτό των κρυπτονομισμάτων.

Ο Altman βρίσκεται μια ανάσα πριν τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογίας σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού. Στόχος του τελικά, είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, το Worldcoin.

Γιατί ο δημιουργός του ChatGPT θέλει τώρα να σκανάρει όλα τα μάτια του κόσμου;-1
φωτ. Ο Sam Altman

 

Μπορεί να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά αυτά τα δύο σχετίζονται. Ειδικότερα, η εταιρεία Worldcoin ιδρύθηκε από τον Altman και τον Alex Blania το 2019 και έχει ένα μεγάλο όραμα: να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σάρωσης του ματιού, ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα επαλήθευσης χρήστη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη πρόσβαση στο δικό της κρυπτονόμισμα, το Worldcoin.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για άντληση νέων κεφαλαίων, όσο προετοιμάζεται για την εκκίνηση της λειτουργίας της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως στην αρχή του περασμένου έτους, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (tokens) της εταιρείας είχαν αποτίμηση 3 δισ. δολαρίων. Έκτοτε, βέβαια, η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, με κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πτωχεύσεις πολλών εταιρειών του κλάδου.

Τα δύο προβλήματα που θέλει να αντιμετωπίσει

Πάντως, τα στελέχη της Worldcoin δηλώνουν ότι το σχέδιο της εταιρείας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα που προκύπτουν από την αυξανόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας. Πρώτον τη διαφοροποίηση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ και δεύτερον τη δημιουργία ενός είδους παγκόσμιου βασικού εισοδήματος, το οποίο ενδέχεται να αντισταθμίσει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το «κλειδί» στο σχέδιο της εταιρείας είναι μια σφαιρική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας για τη δημιουργία μιας μοναδικής ψηφιακής προσωπικότητας. Έπειτα, φτιάχνει ένα ψηφιακό World ID (παγκόσμια ταυτότητα), το οποίο θα αξιοποιείται για μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του χρήστη.

Αφού οι χρήστες φτιάξουν την ταυτότητά τους, θα μπορούν να λαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα Worldcoin.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε πολλά θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τη βιομετρική σάρωση. Μάλιστα, η εταιρεία αφιερώνει ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα της για να απαντήσει στις σχετικές ανησυχίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη vs Τεχνητής Νοημοσύνης: Προσεχώς οι πρώτες ρυθμίσεις στην αγορά

Google: Η μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούν 4,3 δισ. άτομα δεν θα είναι πια ίδια – Τι αλλάζει

Επενδύσεις: Στο AI στρέφονται οι μισές επιχειρήσεις διεθνώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News