Start Ups Τετάρτη 10/01/2024, 14:15
START UPS

O Sam Altman παράδειγμα προς αποφυγή: Οι ιδρυτές startups φοβούνται μην τους απολύσουν εν μία νυκτί

O Sam Altman παράδειγμα προς αποφυγή: Οι ιδρυτές startups φοβούνται μην τους απολύσουν εν μία νυκτί

Το 2024 δεν αρκεί να έχει κανείς μία καταπληκτική ιδέα, να πάρει το ρίσκο ιδρύοντας μια startup, να την αναπτύξει και να βρει επενδυτές. Πλέον πρέπει να προσέξει μην τον απολύσουν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, καθώς η ιστορία του Sam Altman απέδειξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Παρότι και στο παρελθόν έχουν διωχθεί ηγέτες από τις ίδιες τους τις startups, ο επιχειρηματικός κλάδος έμεινε έκπληκτος όταν είδε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI να απολύει τον Sam Altman λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ήταν το πρόσωπο μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς και ξαφνικά έφυγε. Στον κλάδο των startups, οι ιδρυτές και οι σύμβουλοι λένε ότι άρχισαν να συζητούν νέους τρόπους να προστατευτούν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Altman κατάφερε τελικά να επιστρέψει στην OpenAI, αλλά η ένταση σε μια από τις μεγαλύτερες startups του κόσμου αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ελέγχει μια ανερχόμενη εταιρεία. Είναι μια εγγενής σύγκρουση στις επιχειρήσεις, καθώς οι ιδρυτές θέλουν να προστατέψουν τις δουλειές τους και οι επενδυτές τα χρήματά τους.

Λόγω των σκληρών οικονομικών συνθηκών και της δυσκολίας στην εξεύρεση νέων κεφαλαίων, οι επενδυτές των startups,«πήραν το πάνω χέρι», αλλά μετά από το περιστατικό με το Altman, οι ιδρυτές προσπαθούν να ανακτήσουν τη δύναμή τους.

Ο βασικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να προστατευτούν οι ιδρυτές είναι να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο των εταιρειών τους, διακρατώντας τα δικαιώματα ψήφου.

Οι υποστηρικτές της τακτικής αυτής λένε ότι έτσι προστατεύεται η αποστολή μιας εταιρείας και εμποδίζονται οι επενδυτές από το να λαμβάνουν αποφάσεις για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Θυμίζουν μάλιστα, ότι ο -νεαρός τότε- Mark Zuckerberg μπόρεσε το 2006 να απορρίψει μια προσφορά από τη Yahoo για την εξαγορά του Facebook έναντι 1 δισ. δολαρίων, παρά τις αρχικές συμβουλές άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου να τη δεχτεί. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι έντεκα εξαγορές ελληνικών startups που ξεχώρισαν πέρυσι

Τέλος εποχής για την ανάπτυξη χωρίς όρια των startups

Σε 24 ευρωπαϊκές χώρες τα συστήματα πληρωμών της Viva – «Κοιτάζει» εξαγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News