Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 22:43
BUSINESS & FINANCE

Ο Elon Musk μηνύει τις OpenAI και Microsoft για παραβίαση συμφωνίας

Ο Elon Musk μηνύει τις OpenAI και Microsoft για παραβίαση συμφωνίας

Ο Elon Musk μηνύει τη Microsoft και κατ’ επέκταση την OpenAI και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Sam Altman, μεταξύ άλλων, ισχυριζόμενος ότι εγκατέλειψαν την ιδρυτική αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας ευρέως.

Σε αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι δικηγόροι του Musk δήλωσαν ότι ο δισεκατομμυριούχος προσεγγίστηκε το 2015 από τον Altman και τον συνιδρυτή της OpenAI, Greg Brockman και συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα ανέπτυσσε την τεχνητή γενική νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας.

Συνιδρυτής της OpenAI το 2015, ο Musk αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά.

«Μέχρι σήμερα, ο ιστότοπος της OpenAI, Inc. συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της χάρτης είναι να διασφαλίσει ότι η AGI θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η OpenAI, Inc. έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο της Microsoft», αναφέρεται στην κατάθεση της αγωγής.

Οι δικηγόροι του Musk δήλωσαν στην αγωγή ότι η εστίαση της OpenAI στη μεγιστοποίηση των κερδών της Microsoft παραβιάζει αυτή τη συμφωνία.

«Σύμφωνα με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει μια AGI για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας» αναφέρεται στην αγωγή.

Η OpenAI δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι δικηγόροι του Musk δήλωσαν ότι η αγωγή υποβλήθηκε «για να υποχρεωθεί η OpenAI να τηρήσει την ιδρυτική συμφωνία και να επιστρέψει στην αποστολή της να αναπτύξει AGI προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για να επωφεληθούν προσωπικά οι μεμονωμένοι εναγόμενοι και η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο».

Η Microsoft, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την επένδυση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα συνεργασία με τη γαλλική νεοφυή εταιρεία Mistral AI.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε τη Δευτέρα ότι επενδύει στην εταιρεία, η οποία θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στην OpenAI, για να τη βοηθήσει να ξεκλειδώσει νέες εμπορικές ευκαιρίες και να επεκταθεί σε παγκόσμιες αγορές.

Musk vs. Altman

Η αγωγή φέρνει αντιμέτωπους δύο από τους πλέον αναγνωρίσιμους ηγέτες της τεχνολογίας παγκοσμίως, σε μια εποχή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2022, το chatbot της OpenAI, ChatGPT, έχει κατακτήσει τον κόσμο. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έγινε γρήγορα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία και έδωσε το έναυσμα για την κυκλοφορία αντίπαλων chatbots από εταιρείες όπως η μητρική της Google, Alphabet και η Microsoft.

Τόσο ο Musk όσο και ο Altman έχουν γίνει πρωτοσέλιδο. Ο Musk, που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διευθύνει την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων SpaceX και αγόρασε την X (Twitter) για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022. Πρόσφατα ανέφερε την πρόοδο των εμφυτευμάτων τεχνολογίας τσιπ εγκεφάλου που παράγει η νεοφυής επιχείρησή του Neuralink.

Ο Musk ανακοίνωσε επίσης το ντεμπούτο της δικής του εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία xAI τον περασμένο Ιούλιο. 

Ο Altman είχε εν τω μεταξύ μια δύσκολη σχέση με την OpenAI. Απολύθηκε ξαφνικά από την εταιρεία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε μια κίνηση που προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας -μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης- επέστρεψε στην εταιρεία λίγες ημέρες αργότερα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Elon Musk: Ασθενής με εμφύτευμα της Neuralink μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News