Start Ups Τρίτη 27/02/2024, 14:02
START UPS

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια startup 9 μηνών βάζει τα γυαλιά στους γίγαντες της Silicon Valley

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια startup 9 μηνών βάζει τα γυαλιά στους γίγαντες της Silicon Valley

Πριν από ένα χρόνο, ο Arthur Mensch ήταν 30 ετών και εργαζόταν στη Google στο Παρίσι. Η τεχνητή νοημοσύνη μόλις είχε αρχίσει να αποτυπώνεται στη συνείδηση του κοινού ως κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία.

Από τότε, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να συνομιλεί -και πιθανώς να συλλογίζεται- όπως οι άνθρωποι, έχει γίνει η πιο πολυσυζητημένη τεχνολογική ανακάλυψη εδώ και δεκαετίες.

Παράλληλα όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα ο Mensch άφησε τη δουλειά του και άνοιξε τη Mistral AI, η οποία μόλις σε εννιά μήνες λειτουργίας, έχει καταφέρει η αξία της να εκτιμάται σε λίγο παραπάνω από 2 δισ. δολάρια.

Η εν λόγω startup αμφισβητεί την πεποίθηση ότι οι νικητές στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, θα αναδειχθούν μέσα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

Ο Mensch, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία με δύο φίλους από το πολυτεχνείο, δεν πιστεύει ότι η τεράστια κλίμακα είναι απαραίτητη – ή ότι οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στα σίγουρα.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε η Big Tech της Ευρώπης», είπε.

Η εταιρεία του Mensch, η οποία έχει συγκεντρώσει λίγο περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, παραμένει μικροσκοπική σε σύγκριση με τους Γολιάθ του κλάδου,  τη Microsoft η οποία στηρίζει την OpenAI και την Alphabet, τη μητρική της Google, η οποία δίνει δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση των πιο πρόσφατων συστημάτων AI.

Καλύτερο αποτέλεσμα και με λιγότερα χρήματα

Ωστόσο η Mistral, που πήρε το όνομά της από έναν δυνατό άνεμο που φυσά από τη Γαλλία, βασίζεται εν μέρει στην ιδέα ότι πολλά από αυτά τα χρήματα πάνε χαμένα.

Ο Mensch, ο οποίος ξεκίνησε στον ακαδημαϊκό χώρο, έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του για να βρει πώς να κάνει πιο αποτελεσματικά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, μεταδίδει η Wall Street Journal. Στις αρχές του περασμένου έτους, ένωσε τις δυνάμεις του με τους συνιδρυτές Timothée Lacroix, 32 ετών, και Guillaume Lample, 33, οι οποίοι τότε βρίσκονταν στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Meta Platforms στο Παρίσι.

Μαζί, στοιχηματίζουν ότι η μικρή τους ομάδα μπορεί να ξεπεράσει τους τιτάνες της Silicon Valley βρίσκοντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την κατασκευή και την ανάπτυξη συστημάτων AI. Και θέλουν να το κάνουν εν μέρει δίνοντας πολλά από τα συστήματα AI τους ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

«Θέλουμε να είμαστε η πιο αποδοτική κεφαλαιακή εταιρεία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Mensch. «Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουμε».

Τη Δευτέρα, η Mistral αποκάλυψε ένα νέο μοντέλο AI, που ονομάζεται Mistral Large, το οποίο ο Mensch ανέφερε ότι μπορεί να εκτελέσει ορισμένες συλλογιστικές διεργασίες συγκρίσιμες με το GPT-4 (σ.σ. η εξελιγμένη εκδοχή του ChatGPT), το πιο προηγμένο γλωσσικό μοντέλο της OpenAI μέχρι σήμερα, και το Gemini Ultra, το νέο μοντέλο της Google.

Ο Mensch υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση του νέου του μοντέλου κόστισε λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, είπε πέρυσι μετά την κυκλοφορία του GPT-4 ότι η εκπαίδευση των μεγαλύτερων μοντέλων της εταιρείας του κόστισε «πολύ περισσότερα από» 50 με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το παραπάνω είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τον κλάδο. Η Mistral έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρικών πελατών και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσθέτει το νέο μοντέλο της startup ως επιλογή για προγραμματιστές στην υπηρεσία cloud Azure. Ως μέρος της πολυετούς συμφωνίας, η Microsoft θα αναλάβει ένα μικρό μερίδιο στην εταιρεία.

Η Mistral έχει επίσης συνεργαστεί και πουλήσει μικρά μερίδια σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Salesforce και της Nvidia. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νέα επένδυση Microsoft στην AI: Συνεργασία με τον βασικό ανταγωνιστή της OpenAI

Στα 2 δισ. δολ. η αποτίμηση της γαλλικής startup, Mistral ΑΙ

Mistral AI: H startup που συγκέντρωσε χρηματοδότηση 105 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς προϊόν!

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News