Start Ups Παρασκευή 12/01/2024, 19:44 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Οι ελληνικές startups άντλησαν 1,1 δισ. πέρυσι από 2,7 δισ. το 2022

Οι ελληνικές startups άντλησαν 1,1 δισ. πέρυσι από 2,7 δισ. το 2022

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψαν οι χρηματοδοτήσεις προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις την περυσινή χρονιά, περίοδο όπου οι αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας σημείωσαν πτώση και η αθρόα χορήγηση κεφαλαίων, όπως αυτή σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάτησε φρένο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, συνολικά οι νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα καθώς και οι εταιρείες ελληνικών καταβολών, δηλαδή όσες έχουν ιδρυθεί από Ελληνες startuppers αλλά δεν έχουν κάποια παρουσία στη χώρα μας, «σήκωσαν» πέρυσι 1,1 δισ. δολ., από 2,7 δισ. δολ. το 2022 και 4,5 δισ. δολ. το 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κατευθύνθηκε πέρυσι, όπως και κάθε άλλη χρονιά, σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός Ελλάδος. Από το 1,1 δισ. δολ. τα 821 εκατ. κατευθύνθηκαν σε εταιρείες με αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μόλις 298 εκατ. δολ. ήταν οι χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν ελληνικές startups με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας. Ενδεικτικά, η ελληνικών καταβολών εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Runway από τη Νέα Υόρκη άντλησε πέρυσι 141 εκατ. δολ. από την Nvidia, την Google και τη Salesforce.

Το 2019, οι επενδύσεις που προσείλκυσαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανήλθαν στα 962 εκατ. δολ., ενώ ένα χρόνο μετά, το 2020, διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές startups (με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα), στοιχεία της Marathon Venture Capital καταδεικνύουν πως, παρότι οι χρηματοδοτήσεις σε αξία περιορίστηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η «επενδυτική κίνηση» δεν μειώθηκε. ∆ηλαδή, οι γύροι χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν από τις νεοφυείς επιχειρήσεις ανήλθαν πέρυσι σε 64, το 2022 σε 65, ενώ το 2021, οι γύροι χρηματοδότησης ήταν 61. Εκπρόσωποι της αγοράς λένε πως το ελληνικό οικοσύστημα έχει περιθώρια ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες χώρες με πιο ώριμα οικοσυστήματα που κατέγραψαν πτώση στην επενδυτική τους δραστηριότητα κατά την περυσινή χρονιά.

Τι αναμένουν οι επενδυτές το επόμενο έτος; «Καθώς μπαίνουμε στο 2024, η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη μας στις νέες ιδέες, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ακλόνητη. Βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες στην ΑΙ, η οποία, με τη σειρά της, αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνολογίας και της κοινωνίας», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εταίρος στο Marathon Venture Capital.

Διαβάστε επίσης: 

Τα μυστικά πίσω από τα κορυφαία deals εξαγοράς ελληνικών startups

Οι έντεκα εξαγορές ελληνικών startups που ξεχώρισαν πέρυσι

Έως 6,4 δισ. ευρώ η αξία των 10 κορυφαίων ελληνικών startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News