Start Ups Πέμπτη 11/01/2024, 19:55 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Τα μυστικά πίσω από τα κορυφαία deals εξαγοράς ελληνικών startups

Τα μυστικά πίσω από τα κορυφαία deals εξαγοράς ελληνικών startups

Εντονη παρουσία στην Αμερική, πάνω από 10 χρόνια δραστηριοποίησης στην αγορά και 101-250 εργαζομένους έχουν κατά μέσον όρο οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις 10 κορυφαίες εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο σύντομη ιστορία του ελληνικού οικοσυστήματος των startups. Kαι μπορεί αρκετές εξαγορές startups στην Ελλάδα –και όχι μόνον– να μη σημείωσαν τελικά την… εντυπωσιακή πορεία που είχε προαναγγελθεί τη στιγμή της εξαγοράς τους – κάποιες από αυτές ήδη περιορίζουν τη δραστηριότητά τους–, ωστόσο είναι γεγονός πως κίνησαν το ενδιαφέρον ακόμη και κορυφαίων παικτών στον κλάδο της τεχνολογίας. 

Οπως προκύπτει από την έρευνα του Found.ation με τίτλο «Startups in Greece 20232024», οι μεγαλύτερες (σε αξία) εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων άρχισαν να πραγματοποιούνται από το 2019 και μετά, ενώ το 2021, χρονιά όπου το επενδυτικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις startups (μηδενικά επιτόκια κ.λπ.) και οι αποτιμήσεις πολλές φορές «φουσκωμένες», καταγράφηκαν οι υψηλότερες εξαγορές σε αξία. Ποιο είναι το προφίλ τους; Κατά μέσον όρο, 8 στις 10 διαθέτουν κάποιο υποκατάστημα στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή, διατηρούν γραφεία σε πάνω από 5 χώρες παγκοσμίως. Μέχρι να πέσουν οι υπογραφές της εξαγοράς τους, οι 10 εταιρείες με τα υψηλότερα exits σε αξία μετρούσαν πάνω από δέκα χρόνια δραστηριότητας και είχαν στο μετοχικό τους κεφάλαιο τουλάχιστον τρεις επενδυτές που τους χορήγησαν κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό, μετρούν μεταξύ 101250 εργαζομένους.

Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με τη λίστα που επεξεργάστηκε το Found.ation, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η εταιρεία γρήγορου delivery ειδών σούπερ μάρκετ Instashop, η οποία γνώρισε τεράστια ανάπτυξη την περίοδο της πανδημίας και έφτασε να εξαγοράζεται το καλοκαίρι του 2020 από την Delivery Hero, έναντι 360 εκατ. δολ. Πρόκειται για το «χρυσό» deal του κλάδου των startups. H αναστροφή όμως του ευρύτερου οικονομικού κλίματος λόγω του πληθωρισμού αλλά και το γεγονός πως το μοντέλο λειτουργίας της για τη διασφάλιση της ταχύτητας παράδοσης των προϊόντων ήταν ακριβό, δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κατεβάζοντας πριν από λίγες ημέρες «ρολά». Ακολουθεί η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft, deal που φέρεται να κινήθηκε κοντά στα 125 εκατ. και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2020.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005, ενώ λίγο καιρό μετά το deal αποχώρησαν, μεταξύ άλλων, οι ιδρυτές από την εταιρεία. Το 2023 εξαγοράστηκε από τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τρακτέρ CNH Industrial, η startup αγροτεχνολογίας Augmenta, έναντι 103 εκατ. ευρώ, ενώ πιο κάτω κινήθηκε το deal εξαγοράς της Marine Traffic από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler. Από τις πιο επιτυχημένες εξαγορές είναι η απορρόφηση της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Helic από την αμερικανική Ansys, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης φυσικών φαινομένων (ηλεκτρονική, μηχανολογία, μηχανική των υλικών και των ρευστών, βελτιστοποίηση συστημάτων, αξιοπιστία συστημάτων και υλικών κ.ά.). Το συγκεκριμένο deal φέρεται να κινήθηκε στην περιοχή των 90 εκατ., με την ελληνική θυγατρική να απασχολεί σήμερα πάνω από 120 άτομα.

Στη λίστα εντάσσονται η εξαγορά της Niometrics από την αμερικανική Mobileum καθώς και αυτή της ελληνικής εταιρείας ερευνών αγοράς Pollfish από την αμερικανική Prodege, με το τίμημα να κινείται μεταξύ 70-85 εκατ. δολ. Ακολουθούν η απορρόφηση της Lenses.io από τη γερμανική εταιρεία λογισμικού Celonis σε ένα deal κοντά στα 70 εκατ., ενώ τη λίστα ολοκληρώνουν η εξαγορά της Accusonus από τη Facebook και της Deepsea από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο, Nabtesco.

Διαβάστε επίσης: 

Οι έντεκα εξαγορές ελληνικών startups που ξεχώρισαν πέρυσι

Έως 6,4 δισ. ευρώ η αξία των 10 κορυφαίων ελληνικών startups

Μείωση 25% στις χρηματοδοτήσεις startups στην Ελλάδα το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News