Start Ups Δευτέρα 25/09/2023, 07:08
START UPS

Η μεγαλύτερη εξαγορά startup του 2023 στον κόσμο – Πώς συνδέεται με την Ελλάδα

Η μεγαλύτερη εξαγορά startup του 2023 στον κόσμο – Πώς συνδέεται με την Ελλάδα

Η Cisco, η κορυφαία εταιρεία στον τομέα των δικτυακών λύσεων, ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου πως προχωρά την εξαγορά της Splunk, ενός από τους πρωτοπόρους στη διαχείριση και ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων. Αυτή η εξαγορά υποδηλώνει μια σημαντική στρατηγική επένδυση για τη Cisco, τονίζοντας τη δέσμευσή της προς την ασφάλεια και την ανάλυση δεδομένων. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς στην ιστορία της Cisco, η οποία «έκλεισε» στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, και την πιο σημαντική συναλλαγή στην τεχνολογία το 2023, σύμφωνα με το Reuters.

H Splunk ειδικεύεται στη συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων από πληροφοριακά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να βγουν χρήσιμα  συμπεράσματα για την κατάσταση λειτουργίας και την απόδοσή τους. Έτσι, επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης του εξοπλισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη ή στην γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων και βλαβών.

Τα τελευταία χρόνια η Cisco έχει εξαγοράσει κι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, όπως οι AppDynamics, ThousandEyes και Duo Security. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριότητα της Splunk, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς το 2011 είχε η ίδια αποκτήσει την BugSense, μια mobile πλατφόρμα ανίχνευσης και επιδιόρθωσης σφαλμάτων για εφαρμογές. Το ενδιαφέρον, σε αυτήν την περίπτωση, είναι πως η BugSense ήταν μια ελληνική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα, την οποία είχαν ιδρύσει οι Πάνος Παπαδόπουλος και Γιάννης Βλαχογιάννης.

Μάλιστα, η εξαγορά της από την Splunk συγκαταλεγόταν μέχρι και το 2019 ανάμεσα στις 10 κορυφαίες όλων των εποχών ελληνικές startups ως προς την αξία, σύμφωνα με το Startups in Greece report του Found.ation, αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό. Η ομάδα της BugSense είχε απορροφηθεί από την Splunk, με κάποια άτομα να μετακομίζουν στο Σαν Φρανσίσκο. Η ελληνική startup ήταν από τις πρώτες που εξαγοράστηκαν από εταιρεία της Silicon Valley, δίνοντας ώθηση στο ελληνικό οικοσύστημα που εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει μια έντονα ανοδική πορεία.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

O Ελληνας startupper που αναστατώνει το Χόλιγουντ – Η εταιρεία του αποτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια

KPMG: Υποτονικές οι επενδύσεις venture capital – Ποιες εταιρείες έκλεισαν mega-deals

Βουτιά στα έσοδα για τις ελληνικές startups – Φέτος δεν θα είναι η χρονιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News