Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 22:48
BUSINESS & FINANCE

Στα 2 δισ. δολ. η αποτίμηση της γαλλικής startup, Mistral ΑΙ

Στα 2 δισ. δολ. η αποτίμηση της γαλλικής startup, Mistral ΑΙ

Η Mistral AI βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συγκέντρωσης περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia Corp. και Salesforce Inc. σε έναν γύρο χρηματοδότησης που αποτιμά την αντίπαλο της OpenAI σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο από επενδυτές με επικεφαλής την Andreessen Horowitz, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Η Nvidia και η Salesforce συμφώνησαν να συνεισφέρουν άλλα 120 εκατ. ευρώ σε μετατρέψιμο χρέος, είπαν. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες είναι υπό εξέλιξη και μπορεί να αλλάξουν ακόμη, είπαν οι άνθρωποι. 

Οι τρεις συνιδρυτές της startup συμφώνησαν να πουλήσουν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας σε μετοχές ως μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τους όρους της συναλλαγής και τα οποία εξέτασε το Bloomberg. Τρία άλλα εσωτερικά στελέχη της Mistral πρόκειται να πουλήσουν μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του Cedric O, του πρώην Γάλλου υπουργού που ενεργεί ως επικεφαλής σύμβουλος της εταιρείας, και σχεδιάζει να πουλήσει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο όρων.

Εκπρόσωπος της Mistral αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωποι της Andreessen Horowitz, της Nvidia και της Salesforce αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο O δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. 

Η αποτίμηση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια εταιρεία ηλικίας μικρότερης του ενός έτους υπογραμμίζει την άκρατη αισιοδοξία του τεχνολογικού κόσμου σχετικά με το μέλλον και τα κέρδη εταιρειών στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Mistral κατασκευάζει λογισμικό ανοικτού κώδικα που τροφοδοτεί chatbots και άλλα εργαλεία genAI. Περιγράφει τον εαυτό της ως λιγότερο δαπανηρό και πιο αποτελεσματικό από τους ομολόγους της στις ΗΠΑ. 

Η Mistral, η οποία έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο εξέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ιδρύθηκε από πρώην επιστήμονες των εταιρειών DeepMind της Alphabet Inc. και Meta Platforms Inc. οι οποίοι είχαν εργαστεί σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα παρόμοια με αυτά που προσφέρει η OpenAI του Sam Altman. Η Mistral συγκέντρωσε 113 εκατομμύρια δολάρια σε αρχικό γύρο τον Ιούνιο, ένα τεράστιο ποσό για μια ευρωπαϊκή τεχνολογική startup.

Στον γύρο συμμετείχαν επίσης η General Catalyst, η Lightspeed Venture Partners, η Bpifrance και αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με τα έγγραφα. Η Lightspeed αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωποι της General Catalyst και της Bpifrance δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mistral AI: H startup που συγκέντρωσε χρηματοδότηση 105 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς προϊόν

Sam Altman: Είναι ένας νέος Steve Jobs ή ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη γη;

Δυσεύρετοι οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης – Ποιες είναι οι απολαβές τους

Ανησυχίες για την ισχύ των Big Tech – Η τεχνητή νοημοσύνη τις κάνει παντοδύναμες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News