Business & Finance Κυριακή 19/11/2023, 15:13
BUSINESS & FINANCE

Την επιστροφή του στην OpenAI συζητά ο Sam Altman – Προϋπόθεση η απομάκρυνση του ΔΣ

Την επιστροφή του στην OpenAI συζητά ο Sam Altman – Προϋπόθεση η απομάκρυνση του ΔΣ

Την επιστροφή του στην OpenAI συζητά ο πρόσφατα αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλός της Sam Altman, σύμφωνα με άτομο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο άτομο ο Altman εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο έναρξης μιας νέας επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Μια ημέρα μετά την απόλυσή του από το διοικητικό συμβούλιο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που τάραξε τον κόσμο της τεχνολογίας, ο Altman συζητούσε με στελέχη της OpenAI για τη βελτίωση της δομής διακυβέρνησης της εταιρείας, ενώ συζητούσε με ορισμένους βασικούς ερευνητές της OpenAI και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του στον Altman πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα εταιρεία AI, δήλωσε το άτομο.

Οι πιθανότητες επιστροφής του Altman, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως το πρόσωπο της γενετικής AI, είναι σε εξέλιξη, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μιλήσει εκ μέρους των εμπλεκόμενων μερών.

Η OpenAI και η Altman δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι επενδυτές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χρηματοδότη της Microsoft, συζητούν τον έλεγχο των ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πίεσης προς το διοικητικό συμβούλιο να επαναφέρει τον Altman ως διευθύνοντα σύμβουλο, φοβούμενοι μαζική έξοδο ταλέντων χωρίς αυτόν, ανέφεραν άλλες πηγές.

Η Khosla Ventures, ένας από τους πρώτους χρηματοδότες της OpenAI, θέλει τον Altman πίσω στην OpenAI, αλλά «θα τον υποστηρίξει σε ό,τι κι αν κάνει στη συνέχεια», ανέφερε ο ιδρυτής του ταμείου Vinod Khosla στο X το Σάββατο.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχει το 49% της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές και εργαζόμενοι ελέγχουν το 49%, ενώ το 2% ανήκει στη μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία της OpenAI.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν το Σάββατο, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι φάνηκαν εξοργισμένοι από την απόλυση του Altman και ανησύχησαν για το πώς η επερχόμενη πώληση μετοχών αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ξαφνική αναταραχή στη διεύθυνση της εταιρείας.

Η OpenAI, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, εγκαινίασε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ταράσσοντας τα νερά στον κλάδο και έκανε την τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο. Ξεκίνησε ένα κύμα επενδύσεων και ανακοινώσεων σε όλους τους κλάδους για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των πάντων, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη έως την ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης.

Εκπαιδευμένη σε τεράστιους όγκους δεδομένων, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που μοιάζει με ανθρώπινο, βοηθώντας τους χρήστες να γράψουν εργασίες, να ολοκληρώσουν επιστημονικές εργασίες και ακόμη και να γράψουν ολόκληρα μυθιστορήματα. Μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, οι ρυθμιστικές αρχές έσπευσαν να προλάβουν: η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε τον νόμο της για την ΤΝ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν προσπάθειες ρύθμισης της ΤΝ.

Μέχρι το Σάββατο, ορισμένοι σοκαρισμένοι υπάλληλοι σκέφτονταν να παραιτηθούν αν ο Altman δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, δήλωσε μια πηγή. Άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Altman τονίζοντας την υποστήριξή τους σε περίπτωση ίδρυσης από αυτόν νέας εταιρεία, δήλωσε ένα τρίτο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Ο πρώην πρόεδρος της OpenAI Greg Brockman, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την OpenAI λόγω της απόλυσης του Altman την Παρασκευή, αναμένεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια, σύμφωνα με την Information, η οποία ανέφερε νωρίτερα την πιθανή νέα επιχείρηση, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ούτε ο Brockman ούτε η OpenAI απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ορισμένοι ερευνητές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του Szymon Sidor, έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία λόγω της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο Sidor και άλλοι θα συμμετείχαν σε ένα νέο εγχείρημα του Altman, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Sidor επιβεβαίωσε την παραίτησή του.

Ο Altman και ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple Jony Ive συζητούσαν την κατασκευή μιας νέας συσκευής υλικού AI, ανέφερε η Information τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε, επίσης, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Masayoshi Son είχε εμπλακεί στη συζήτηση.

Η απομάκρυνση του Altman έγινε λόγω «διακοπής της επικοινωνίας» και όχι λόγω «κακής συμπεριφοράς», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Brad Lightcap σε εσωτερικό υπόμνημα της εταιρείας το Σάββατο, το οποίο είδε το Reuters.

Ο τεχνολογικός ιστότοπος The Verge ανέφερε νωρίτερα τις συζητήσεις του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI με τον Altman για να επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος. Το Forbes ανέφερε το Σάββατο ότι οι επενδυτές σχεδίαζαν να επαναφέρουν τον Altman στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

OpenAI: Γιατί η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Αλτμαν

OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή Altman

Μήνυμα στελέχους της OpenAI για την απόλυση του Altman

Ο πρώην CEO της OpenAI, Sam Altman είναι ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, λέει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News