Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 21:04
ΒUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Έρευνα στην αγορά AI που κυριαρχεί η Nvidia

Ε.Ε.: Έρευνα στην αγορά AI που κυριαρχεί η Nvidia

Η Ε.Ε. διερευνά πιθανές μονοπωλιακές καταχρήσεις σε τσιπ που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η Nvidia.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει ανεπίσημα απόψεις σχετικά με πιθανές καταχρηστικές πρακτικές στον τομέα των λεγόμενων μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU), για να κατανοήσει εάν θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για μελλοντική παρέμβαση, όπως ανέφεραν πηγές. Η έρευνα σε πρώιμο στάδιο δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε επίσημη έρευνα ή κυρώσεις.

Η αναστάτωση αυτή θυμίζει παρόμοια έρευνα που έγινε από τις γαλλικές αρχές, οι οποίοι έχουν πάρει συνεντεύξεις από παίκτες της αγοράς σχετικά με το βασικό ρόλο της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, την πολιτική τιμών της, την έλλειψη τσιπ και τον αντίκτυπό της στις τιμές, όπως ανέφεραν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η κίνηση των αντιμονοπωλιακών αρχών της ένωσης λαμβάνει χώρα αφότου η γαλλική εποπτική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εισέβαλε στα γραφεία μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι εμπλέκεται σε «μονοπωλιακές πρακτικές στον τομέα των καρτών γραφικών». Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η Nvidia ήταν ο στόχος της επιδρομής στο Παρίσι.

Ο κυρίαρχος ρόλος της Nvidia στην παροχή τσιπ για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης τίθεται υπό στενότερη εξέταση από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι μονάδες επεξεργαστών γραφικών της εταιρείας, που έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλείς στα βιντεοπαιχνίδια, είναι όλο και πιο απαραίτητες για νέα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων γλώσσας και άλλων τύπων λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Η γαλλική αρχή ανταγωνισμού δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η Nvidia δέχθηκε επιδρομές αυτή την εβδομάδα. Εκπρόσωποι από τα γαλλικά υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακών Υπουργείων αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα.

Οι GPU έχουν γίνει ένα από τα πιο καυτά προϊόντα στον κόσμο της τεχνολογίας, με τους παρόχους υπολογιστικού νέφους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές. Οι πολυβραβευμένες μονάδες επεξεργασίας H100 της Nvidia τις βοήθησαν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς άνω του 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υποσκελίζοντας τους ανταγωνιστές Intel και Advanced Micro Devices.

Σε περίπτωση που ξεκινήσει οποιαδήποτε μελλοντική επίσημη έρευνα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Ε.Ε., οι εταιρείες που κατηγορούνται για παραβιάσεις δέχονται εντολές να αλλάξουν τις πρακτικές τους και αντιμετωπίζουν κυρώσεις έως και το 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Nvidia: Τα 46 δισ. δολάρια άγγιξε η περιουσία του Jensen Huang

Αφήστε την ΑΙ: Η επενδυτική ευκαιρία των 100 τρισ. βρίσκεται σε άλλο κλάδο

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News