Business & Finance Κυριακή 5/11/2023, 19:34
BUSINESS & FINANCE

Ο Elon Musk παρουσιάζει το Grok, το αντίπαλο δέος του ChatGPT

Η xAI, η νέα επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk, ανακοίνωσε την πρώτη της τεχνολογία AI chatbot με την ονομασία Grok.

Ο Elon Musk παρουσιάζει το Grok, το αντίπαλο δέος του ChatGPT

O Elon Musk παρουσιάζει το Grok, το πρώτο έργο της νέας εταιρείας του τεχνητής νοημοσύνης, xAI.

Το Grok, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει ως πρότυπο το «Ταξιδεύοντας στο Γαλαξία με ωτοστόπ». Υποτίθεται ότι είναι «λίγο έξυπνο», έχει μία «μια επαναστατική τάση» και θα μπορεί να απαντά στις «πικάντικες ερωτήσεις» που μπορεί να αποφεύγουν άλλα bot με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η xAI.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του, ο Musk δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter, ένα παράδειγμα του Grok που απαντά σε ένα αίτημα για μια συνταγή κοκαΐνης βήμα προς βήμα.

«Ω, βέβαια!» απάντησε ο Grok. «Ένα λεπτό να βγάλω τη συνταγή για σπιτική κοκαΐνη. Ξέρεις, γιατί θα σε βοηθήσω οπωσδήποτε σε αυτό». 

Το Grok έχει επίσης πρόσβαση σε δεδομένα από την X, κάτι που σύμφωνα με την xAI θα του δώσει προβάδισμα. Ο Musk, την Κυριακή, δημοσίευσε μια βήμα προς βήμα σύγκριση του Grok να απαντά σε μια ερώτηση σε σχέση με ένα άλλο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο, όπως είπε, είχε λιγότερες πληροφορίες.

Παρόλα αυτά, η xAI ανέφερε ότι, όπως με κάθε Large Language Model ή LLM, το Grok «μπορεί να παράγει ψευδείς ή αντιφατικές πληροφορίες».

Το πρωτότυπο βρίσκεται σε πρώιμη beta φάση, με μόλις δύο μήνες εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο σε έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών για δοκιμή πριν δοθεί σε ευρεία κυκλοφορία. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το bot. Τελικά, όπως δήλωσε ο Musk στο X, το Grok θα αποτελέσει χαρακτηριστικό του X Premium+, το οποίο κοστίζει 16 δολάρια το μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX φαίνεται να τοποθετεί την xAI ως αντίπαλο δέος σε εταιρείες όπως η OpenAI, η Inflection και η Anthropic.

Σε έναν αρχικό γύρο δοκιμών με βάση μαθηματικά προβλήματα γυμνασίου και εργασίες κωδικοποίησης Python, η εταιρεία δήλωσε ότι το Grok ξεπέρασε «όλα τα άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1». Υπερέβη τις επιδόσεις των bots με μεγαλύτερες δεξαμενές δεδομένων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Από ορισμένες σημαντικές απόψεις, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Musk σε μια ανάρτηση X την Παρασκευή που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Grok.

Το Grok είναι ένας όρος που επινόησε ο Robert A. Heinlein στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1961 «Stranger in a Strange Land». Στο βιβλίο, το «grok» είναι ένας αρειανός όρος χωρίς άμεση γήινη μετάφραση. Οι κριτικοί έχουν συζητήσει τον ακριβή ορισμό της λέξης, αλλά έχουν καταλήξει σε κάποια εκδοχή του να έχεις πολύ βαθιά ενσυναίσθηση ή διαίσθηση με κάτι. Το Merriam-Webster την ορίζει απλά ως μεταβατικό ρήμα που σημαίνει «κατανοώ βαθιά και διαισθητικά».

Η xAI ξεκίνησε τον Ιούλιο με μια ομάδα που αποτελείται από πρώην υπαλλήλους της OpenAI, της DeepMind και άλλων εταιρειών. Εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις σε διάφορες θέσεις.

Η αυτοδιατυπωμένη αποστολή της εταιρείας είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη «για να προωθήσει τη συλλογική κατανόηση του σύμπαντος». Ο Musk έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως οι σημερινοί κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης σκύβουν υπερβολικά προς τα «πολιτικά ορθά» συστήματα. Η αποστολή της xAI, σύμφωνα με την ίδια, είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπους όλων των καταβολών και πολιτικών απόψεων.

Το Grok λέγεται ότι είναι ένα μέσο δοκιμής αυτής της προσέγγισης της AI δημοσίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News