Business & Finance Κυριακή 5/11/2023, 22:02
BUSINESS & FINANCE

Σε ασταθές έδαφος οι μετοχές της big tech παρά τα ισχυρά κέρδη

Η κατάσταση ανάπτυξης της Big Tech τίθεται υπό αμφισβήτηση με ασθενέστερες προοπτικές πωλήσεων

Σε ασταθές έδαφος οι μετοχές της big tech παρά τα ισχυρά κέρδη

Τα κέρδη για τις περισσότερες εταιρείες της Big Tech έχουν βγει ανακοινώνοντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από ό,τι ανέμενε η Wall Street. Τα κακά νέα: οι προοπτικές για επαναλαμβανόμενες επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο αμβλύνονται.

Η Apple Inc., η Alphabet Inc., η Meta Platforms Inc. και η Tesla Inc. έδωσαν στους επενδυτές λόγους να ανησυχούν για την ανάπτυξη. Από τις συγκρατημένες προοπτικές της Apple για τις γιορτές έως τα ασαφή αποτελέσματα πωλήσεων cloud computing της μητρικής της Google, Alphabet, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα ήταν η επιφυλακτικότητα. Η Meta προειδοποίησε ότι η επόμενη χρονιά φαίνεται λιγότερο προβλέψιμη, ενώ η Tesla εξέφρασε ανησυχίες ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζει να αποδυναμώνεται.

Αυτό προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ακόμη και όταν ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε ράλι την περασμένη εβδομάδα, με άνοδο 6,5% στην καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου έτους.

«Όλα αυτά αφορούν την αποτυχία των προβλέψεων», δήλωσε ο Scott Colyer, διευθύνων σύμβουλος της Advisors Asset Management. «Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές είχαν αποτιμηθεί σε ιστορικά υψηλά, οπότε οι επενδυτές απογοητεύτηκαν αφού οι εταιρείες αυτές δεν τα κατάφεραν».

Οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται πλέον σε ασταθές έδαφος. Οι επτά μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο περίπου 9% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Μόνο η Apple έχει χάσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Το selloff έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε χαμηλά, αλλά εξακολουθούν να είναι ακριβές και με τη μελλοντική επέκταση λιγότερο σίγουρη, οι επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν σε αυτές. Οι μετοχές των επτά μεγαλύτερων εταιρειών του δείκτη S&P 500 αποτιμώνται κατά μέσο όρο 31 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον συντελεστή των άλλων 493 μετοχών του δείκτη αναφοράς.

Τα κέρδη για τις επτά μεγαλύτερες λεγόμενες εταιρείες ανάπτυξης του S&P 500 -Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta και Tesla- είναι σε πορεία ανόδου κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg Intelligence. Παρά το γεγονός ότι η Tesla μείωσε τα κέρδη της,  είναι έτοιμη να ξεπεράσει την αύξηση 36% που αναμενόταν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Nvidia είναι η τελευταία που θα υποβάλει έκθεση στις 21 Νοεμβρίου.

Σε ασταθές έδαφος οι μετοχές της big tech παρά τα ισχυρά κέρδη-1

 

Για τον Keith Lerner, συνδιευθυντή επενδύσεων στην Truist Advisory Services, η πίεση στις Big Tech είναι ένα σημάδι ότι η διόρθωση στον S&P 500 είναι κοντά στο να ολοκληρώσει την πορεία της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υπεραπόδοση τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, οι οποίοι τείνουν να είναι μια καλή περίοδος για τις μετοχές.

«Βρισκόμαστε σε μια καλύτερη εποχική περίοδο για την αγορά, τα επιτόκια σταθεροποιούνται, τα μεικτά οικονομικά στοιχεία και τα αισιόδοξα νέα για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε. «Με πολλούς επενδυτές να υποαποδίδουν, εν μέρει λόγω του ότι έχασαν την τεχνολογία νωρίτερα φέτος, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποιους επενδυτές να κυνηγούν την τεχνολογία μέχρι το τέλος του έτους από το φόβο ότι θα μείνουν πίσω».

Βέβαια, ο τομέας της τεχνολογίας στον S&P 500 εξακολουθεί να φέρει ένα premium σχεδόν 36% σε σχέση με τον δείκτη σε μια μελλοντική βάση τιμής προς κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Colyer λέει ότι εξακολουθεί να βλέπει περισσότερο πόνο μπροστά του για τις μεγαλύτερες μετοχές ανάπτυξης που μπορεί να έχουν ξεφύγει από τον εαυτό τους. Η εταιρεία του, η Advisors Asset Management, έχει επιλέξει να κατέχει μετοχές της Microsoft με το στοίχημα ότι η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει.

«Υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν είναι κάθε εταιρεία έτοιμη για την αγορά», πρόσθεσε. «Οι μετοχές μπορεί να σημειώσουν ράλι μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για τις μετοχές τεχνολογίας ή ακόμη και για την ευρύτερη αγορά».

Αφού ο S&P 500 κατέγραψε τρεις συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις, ο δείκτης σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του 2023, αφού η Federal Reserve σηματοδότησε την Τετάρτη ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα μειώσει την ώθηση για αύξηση των επιτοκίων

Σε ασταθές έδαφος οι μετοχές της big tech παρά τα ισχυρά κέρδη-2

 

Παρόλα αυτά, η διαμάχη μεταξύ των τεχνολογικών μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τους διαχειριστές κεφαλαίων που μόλις επέστρεψαν στις αμερικανικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς οι αποδόσεις έπεσαν.

«Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού αν υπάρξει οικονομική ή γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα επηρεάσει άμεσα τις μετοχές σε γενικές γραμμές που δεν προεξοφλούν τους εγγενείς κινδύνους μιας συγκεντρωμένης αγοράς σε εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε ο Max Wasserman, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Miramar Capital. «Οπότε να είστε προσεκτικοί και να μην είστε πολύ αισιόδοξοι.»

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμ Κουκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα καθώς το iPhone 15 ξεκινά με προκλήσεις

Big Tech: Βουτιά των μετοχών τους εν μέσω υψηλών επιτοκίων

Τα χρηματιστήρια νοιάζονται μόνο για την ΑΙ – Το δείχνουν τα αποτελέσματα των Big Tech

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News