Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 22:23
BUSINESS & FINANCE

Imbue, μία startup με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολ. και γυναίκα στο «τιμόνι»

Η εταιρεία είναι ένας σπάνιος μονόκερος AI, ή νεοφυής επιχείρηση με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο.

Imbue, μία startup με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολ. και γυναίκα στο «τιμόνι»

Η Imbue, μια νεοφυής εταιρεία που κατασκευάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για την τροφοδοσία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia Corp. σε μία αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Το Astera Institute, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο κρυπτονομισμάτων Jed McCaleb, ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή άλλων, συμπεριλαμβανομένου του Kyle Vogt, του διευθύνοντος συμβούλου της αυτοκινούμενης μονάδας Cruise της General Motors Co. Το ποσό είναι 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει ήδη συγκεντρώσει η νεοφυής επιχείρηση, ανέφερε. Το Forbes ανέφερε νωρίτερα την είδηση του γύρου χρηματοδότησης. 

Η Imbue είναι μία από τις ολοένα και περισσότερες startups επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που συγκεντρώνουν μεγάλους γύρους χρηματοδότησης φέτος, γεγονός που αντανακλά τόσο τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνολογία όσο και το υψηλό κόστος που συνδέεται με την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτώντας τα με τεράστιους όγκους διαδικτυακών δεδομένων. Η OpenAI, η Anthropic, η Cohere και η Inflection AI έχουν συγκεντρώσει η καθεμία εκατοντάδες εκατομμύρια ή περισσότερα για να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων μοντέλων. 

Ενώ τα chatbots AI όπως το ChatGPT έχουν κερδίσει ευρέως το ενδιαφέρον, κάποιες φορές αυτά τα εργαλεία μπορούν να χαρακτηριστούν αναξιόπιστα δίνοντας απαντήσεις γεμάτες ανακρίβειες και παρανοήσεις. Ορισμένοι στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν θέσει ως στόχο την ανάπτυξη μοντέλα AI που μπορούν να εκτελούν μια σειρά από σύνθετες εργασίες για λογαριασμό του χρήστη, είτε πρόκειται για τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς είτε για την παραγγελία προμηθειών. 

Στην ανάρτηση της εταιρείας στο ιστολόγιο, η Imbue υποστήριξε ότι η «ισχυρή επιχειρηματολογία» είναι θεμελιώδης για την κατασκευή αποτελεσματικών μοντέλων ΤΝ. Για να επιτευχθεί αυτό, η Imbue δήλωσε ότι κατασκευάζει μαζικά μοντέλα ΤΝ με «εσωτερικά κριτήρια αναφοράς συλλογιστικής» και πρότυπα. Προς το παρόν, ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται κυρίως σε μοντέλα AI που μπορούν να κωδικοποιούν, μια δημοφιλής περίπτωση χρήσης για άλλα εργαλεία AI.

Η Kanjun Qiu, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Imbue, ξεκίνησε προηγουμένως την Sourceress, μια startup πρόσληψης με χρήση AI, και την Ember Hardware, μια startup εικονικής πραγματικότητας. Η εταιρεία είναι ένας σπάνιος μονόκερος AI, ή νεοφυής επιχείρηση με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο.

Η Imbue έχει αντλήσει στο παρελθόν χρηματοδότηση από άλλα αξιοσημείωτα ονόματα της τεχνολογίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Dropbox, Drew Houston.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News