Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 18:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επένδυση Microsoft στην AI: Συνεργασία με τον βασικό ανταγωνιστή της OpenAI

Νέα επένδυση Microsoft στην AI: Συνεργασία με τον βασικό ανταγωνιστή της OpenAI

«Λάδι στη φωτιά» βάζει η Microsoft με νέα συνεργασία στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ενόσω κλιμακώνονται οι πολιτικές πιέσεις διεθνώς για τις στενές σχέσεις της με την OpenAI. Ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας έκλεισε νέα στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral AI, τον βασικό ανταγωνιστή της OpenAI στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Microsoft δεσμεύεται να διαθέσει τα καινούργια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της startup στους πελάτες του Azure. Η Mistral αναπτύσσει αλγοριθμικά μοντέλα αντίστοιχα με αυτά που φτιάχνει η OpenAI σε chatbot και άλλες υπηρεσίες AΙ, με τη διαφορά ότι τα εργαλεία της πρώτης είναι ανοιχτού κώδικα (open source).

Μαζί με τη συμφωνία, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός μοντέλου, του Mistral Large, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει «μοναδικές ικανότητες συλλογισμού» και «μιλά» άπταιστα πέντε γλώσσες. Η Microsoft φέρεται να έκανε μια μικρή επένδυση στη γαλλική εταιρεία χωρίς να κοινοποιήσει το ακριβές ποσό.

Στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η Microsoft έχει συνεργαστεί ιδίως με την OpenAI, επενδύοντας περίπου 13 δισ. δολάρια. Η συνεργασία τους, όμως, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιμονοπωλιακών ερευνών σε Ε.Ε. και Βρετανία. Από την πλευρά της η Microsoft υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούν ανεξάρτητα.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας δεσμεύτηκε για επένδυση 3,2 δισ. ευρώ σε data centers στη Γερμανία, μέρος της ευρύτερης ανάπτυξής της στην Ευρώπη.

Η Mistral, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο από πρώην μηχανικούς της Meta και της DeepMind της Google, ανταγωνίζεται έντονα την κυριαρχία των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, η startup συγκέντρωσε 415 εκατ. δολάρια σε επενδυτικό γύρο που περιελάμβανε την Salesforce και τη Nvidia. Η εταιρεία αποτιμάται περίπου στα 2 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News