Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 10:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να γίνει κυρίαρχος στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών

Σαουδική Αραβία: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να γίνει κυρίαρχος στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών

Η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει σχεδόν 8 δισ. δολάρια για να αποκτήσει και να χτίσει μερίδια σε εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους 18 μήνες, ως μέρος ενός εντυπωσιακού επενδυτικού μπαράζ της χώρας, που έχει σαν στόχο να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Ο όμιλος Savvy Games Group, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ηγήθηκε των συμφωνιών, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μεριδίου στην κινεζική VSPO, στον όμιλο Embracer της Σουηδίας και στην εξαγορά της Scopely που εδρεύει στις ΗΠΑ, καθώς το Ριάντ χρησιμοποιεί τον πλούτο του σε πετροδολάρια για να διαφοροποιήσει την οικονομία του σε διάφορους τομείς.

Ο όμιλος Savvy, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 650 δισ. δολαρίων και  έχει για πρόεδρο τον διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman. Όπως έχει πει ο ίδιος, στόχος του είναι  να μετατρέψει το βασίλειο «στον απόλυτο παγκόσμιο κόμβο για τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών και των ηλεκτρονικών αθλημάτων» μέσα σε μόλις επτά χρόνια.

Για να υποστηρίξει τα χαρακτηριστικά φιλόδοξα σχέδιά του, ο όμιλος Savvy έλαβε ένα «πακέτο» 38 δισ. δολαρίων.

Το βασίλειο στοχεύει να γίνει η έδρα για 250 εταιρείες και στούντιο βιντεοπαιχνιδιών και να δημιουργήσει 39.000 θέσεις εργασίας, με τη βιομηχανία να συνεισφέρει κατά 1% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως το 2030. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια εισχώρηση στα ηλεκτρονικά αθλήματα μέσω της συνεργασίας με την VSPO.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδια του βασιλείου λένε ότι περισσότερες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά. Επιπλέον τονίζουν ότι η εστίαση στα  βιντεοπαιχνίδια είναι μέρος μιας γενικής προσπάθειας για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας και τη διαφοροποίηση πέρα ​​από το πετρέλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Σαουδική Αραβία επενδύει σε μια σειρά αναπτυσσόμενων βιομηχανιών, όπως η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι δημοφιλή στη Σαουδική Αραβία, όπου το 70% του πληθυσμού των 36 εκατ. είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Ένα παρόμοιο ποσοστό των πολιτών της θεωρείται πως είναι παίκτες, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρίγκιπας Bin Salman.

Μια έκθεση πέρυσι από την PwC προέβλεψε ότι τα παγκόσμια έσοδα από βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολάρια και να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα δέκατο των συνολικών δαπανών ψυχαγωγίας και μέσων μέχρι το 2026.

Υπενθυμίζεται πως το Ριάντ αγωνίζεται με γίγαντες όπως η Tencent, η Microsoft και η Sony για κορυφαία ταλέντα και πνευματική ιδιοκτησία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η Σαουδική Αραβία «έκλεψε» το σπορ της αμερικανικής ελίτ

Messi και Ronaldo βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να σκοράρει στην παγκόσμια σκηνή   

Ναυτική συμμαχία με τα κράτη του Κόλπου προανήγγειλε το Ιράν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News