Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 07:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Σαουδική Αραβία «έκλεψε» το σπορ της αμερικανικής ελίτ

Πώς η Σαουδική Αραβία «έκλεψε» το σπορ της αμερικανικής ελίτ

Το γκολφ θεωρείται το πιο ελιτίστικο άθλημα στις ΗΠΑ, διαθέτοντας παραδοσιακά ορισμένους απο τους μεγαλύτερους χορηγούς στον κόσμο -όχι λόγω δημοφιλίας, αλλά λόγω παράδοσης και πρεστίζ. 

Έτσι οι φίλοι του αθλήματος έμειναν άναυδοι όταν ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική ομοσπονδία PGA Tour αποφάσισε να συνενωθεί με την LIV Golf, η οποία ιδρύθηκε το 2021 και έκανε πέρυσι την εμφάνισή της. Το κύριο χαρακτηριστικό της LIV Golf είναι η υποστήριξή της από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο PIF.

Ακόμη και ο θρύλος του αθλήματος Τάιγκερ Γουντς, ο οποίος στο παρελθόν απέρριψε μια προσφορά της LIV Tour, είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου έτους ότι «ένας πακτωλός χρημάτων δεν μπορεί να δημιουργήσει ιστορία». Αντίστοιχα, και ο Ρόρι ΜακΙλρόι ένας από τους παίκτες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη LIV, αποκάλεσε το  εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας «αρπαγή». 

Η ίδρυση της LIV Golf προκάλεσε σχίσμα στις τάξεις του αθλήματος, με την PGA Tour να αποβάλει 17 γκολφέρ από τις τάξεις της επειδή δέχτηκαν να εισπράξουν τα πετροδόλαρα των Σαουδαράβων. Ξεκίνησε δε, μια έντονη διαμάχη που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια.

Στη συνέχεια όμως άρχισαν να φαίνονται ρωγμές στη στρατηγική κάθε πλευράς. Η LIV δεν μπόρεσε να κλείσει ένα σημαντικό συμβόλαιο με τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ. Η PGA Tour, εν τω μεταξύ, ανησυχούσε για το αν μπορούσε να προσελκύει χορηγούς καθ’ όλο το πρόγραμμα των τουρνουά της.

Η συμφωνία λοιπόν για την «συγχώνευσή» τους μπορεί να προκάλεσε σοκ αλλά ήταν αναπόφευκτη. Αυτό γιατί  η τεράστια οικονομική ισχύς των υποστηρικτών της LIV Golf έπεισε τους αξιωματούχους της PGA Tour πως θα ήταν καλύτερα να έρθουν τώρα σε συμφωνία. 

Το PGA Tour και η LIV θα συνεργαστούν, υπό την προεδρία του Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, του διοικητή του PIF. Το αφεντικό του PGA Tour, Τζέι Μόναχαν -ο οποίος είχε ηγηθεί της επίθεσης κατά της LIV, χαρακτηρίζοντάς την «μια ξένη μοναρχία που ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να αγοράσει το παιχνίδι»- θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της νέας οντότητας.

Την ίδια ώρα,  η Σαουδική Αραβία ευελπιστεί ότι οι δαπάνες αυτές στα δυτικά πρότυπα, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα πλεονάζοντα πετρελαϊκά έσοδα, θα ενθουσιάσουν την αναπτυσσόμενη νέα γενιά της και θα ενισχύσουν την τουριστική της βιομηχανία. Οι επικριτές λένε ότι οι προσπάθειες στοχεύουν στο να βελτιώσουν τη διεθνή εικόνα του κράτους.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλοί κατηγορούν την Σαουδική Αραβία ότι εφαρμόζει, μέσω του κρατικού επενδυτικού της ταμείου, πολιτική «sportswashing». Κοντολογίς ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» την εικόνα της στα μάτια του δυτικού κοινού με τα χρήματα που διοχετεύει σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αθλητικοί αναλυτές «είτε του αρέσει είτε όχι», ο ΜακΙλρόι όπως και άλλοι γκόλφερ είναι και «εργαζόμενοι» της LIV δηλαδή της μοναρχίας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Messi και Ronaldo βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να σκοράρει στην παγκόσμια σκηνή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News