Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 12:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Messi και Ronaldo βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να σκοράρει στην παγκόσμια σκηνή   

Messi και Ronaldo βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να σκοράρει στην παγκόσμια σκηνή   

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να έρθει πιο κοντά στα δυτικά δεδομένα και να κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιθανό να της κοστίσει ακόμη ένα αστρονομικό ποσό.  

Το βασίλειο φέρεται να είναι διατεθειμένο να πληρώνει τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Lionel Messi 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ βρίσκεται στη δύση της καριέρας του. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, ακόμη και για τα πρότυπα του ποδοσφαίρου, είναι απλώς το τελευταίο, σε μια σειρά κινήσεων από τους κυβερνώντες του πετροκράτους, οι οποίοι επενδύουν δισεκατομμύρια στον αθλητισμό, την τέχνη και τη μουσική.

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι οι δαπάνες, που τροφοδοτούνται από τα έσοδα που έχει, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, θα ενθουσιάσουν τη νεότερη γενιά της και θα ενισχύσουν την τουριστική της βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές λένε ότι οι προσπάθειες στοχεύουν στο να δείξουν μία άλλη εικόνα της χώρας, από αυτή της έλλειψης της ελεύθερης έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Είναι ένας πλήρης αναπροσανατολισμός του βασιλείου», λέει η Kristin Smith Diwan, ανώτερη επιστήμονας στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. «Θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι αυτό είναι ένα φιλόξενο μέρος, όχι ένα απειλητικό».

Όταν ο αθλητισμός και ο πολιτισμός κοστίζουν δισεκατομμύρια 

Σε κάθε περίπτωση, τα υπέρογκα ποσά που δαπανά, καθιστούν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη η Σαουδική Αραβία, από την παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ. Η οικονομία του βασιλείου ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες των G20 πέρυσι, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σε περίπου μια δεκαετία, και τώρα διαθέτει το έβδομο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, με τα αθλητικά περιουσιακά στοιχεία να είναι ψηλά στη λίστα αγορών, μέσω αυτού. 

Στα τέλη του 2022, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Cristiano Ronaldo υπέγραψε συμβόλαιο με την Al-Nassr FC αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας που εξαγόρασε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League Newcastle United FC για περισσότερα από 373 εκατομμύρια δολάρια. Η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030, έχοντας δει την πρόσφατη επιτυχία του τουρνουά στο γειτονικό Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία θέλει ο τουρισμός να αντιπροσωπεύει το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της το 2030, οπότε ελπίζει να προσελκύει 100 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το 2022, το βασίλειο φιλοξένησε περίπου 16 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουριστών, επιχειρηματιών, όσων έρχονταν να δουν συγγενείς που διαμένουν στη χώρα και μουσουλμάνους από το εξωτερικό που πάνε να προσκυνήσουν στη Μέκκα. 

Για να πετύχει τον στόχο της, η Σαουδική Αραβία κοιτάζει πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Από μια έκθεση του καλλιτέχνη Andy Warhol, μέχρι συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής στην έρημο και εστιατόρια διάσημων σεφ στο Ριάντ και δαπανώνται πολλά για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας και αναψυχής κυριολεκτικά από το μηδέν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News