Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: «Χτύπημα» στους short sellers η μείωση της παραγωγής του

ΟΠΕΚ+: «Χτύπημα» στους short sellers η μείωση της παραγωγής του

Η απρόσμενη είδηση της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στόχευε ακριβώς σε ένα κοινό: στους κερδοσκόπους που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν.

Πρόκειται για μια επιστροφή στην τακτική που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν το 2020, όταν είπε την περίφημη φράση ότι θέλει «τους τύπους στους ορόφους συναλλαγών να βρίσκονται όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη νευρικότητα» και ορκίστηκε ότι «όποιος παίζει σε αυτή την αγορά θα είναι κόλαση».

Η νέα επίθεση στους short sellers ήταν επιτυχής. Οι αγορές έσφαλαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν έως και 8%, ωθώντας σε άνοδο αρκετές κατηγορίες ενεργητικού από μετοχές έως ομόλογα. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ έπιασε εξ απήνης και τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και αυξάνοντας τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του άρχισαν να βλέπουν την ανάγκη αλλαγής της πετρελαϊκής πολιτικής τους στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όταν το brent υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι ως συνέπεια της τραπεζικής κρίσης. Οι Σαουδάραβες σκέφτηκαν ότι οι short sellers έπρεπε να θυμηθούν τον πόνο που μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα ο ΟΠΕΚ +, ανέφεραν οι πηγές.

Oil Surges After Shocking OPEC+ Cut | Prices soared Monday after the producer group unexpectedly cut prices
 
 

Η απόφαση να περικοπούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από την αγορά οριστικοποιήθηκε σε λίγες μόνο ημέρες και σε έναν πολύ στενό κύκλο. Ορισμένοι εκπρόσωποι είπαν ότι το έμαθαν μόλις μία ή δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ιδέα για την απόφαση.

Ο αντίκτυπος ήταν ακόμη μεγαλύτερος επειδή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι το καρτέλ θα διατηρούσε σταθερή την παραγωγή έως το τέλος του έτους για να διατηρήσει σταθερές τις αγορές.

Ωστόσο, η ανακοίνωση την Κυριακή το απόγευμα, με τις αγορές κλειστές, επιλέχθηκε για να έχει το μέγιστο αντίκτυπο. Και ήταν σίγουρο ότι το brent εκτινασσόταν στα ύψη όταν θα άνοιγαν τα χρηματιστήρια στην Ασία την επομένη. 

Καθώς οι τιμές κατρακύλησαν με την τραπεζική κρίση στα τέλη Μαρτίου, οι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματά τους για πτώση του αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών και μείωσαν τις ανοδικές θέσεις στα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία της CFTC.

Οι οικονομικοί φόβοι υποχώρησαν προς το τέλος του μήνα και αυτές οι αρνητικές θέσεις αποσύρθηκαν, αλλά μέχρι εκείνο το σημείο οι Σαουδάραβες εξακολουθούσαν να μην έχουν πεισθεί. Η εσπευσμένη εξαγορά της Credit Suisse Group πυροδότησε φόβους ότι η οικονομική μετάδοση θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς το βασίλειο ανησυχούσε περισσότερο για την ισχύ της ζήτησης πετρελαίου, προέκυψαν στοιχεία ότι η προσφορά δεν ήταν και τόσο άφθονη, ανέφεραν οι πηγές. Και αυτό, επειδή στα τέλη Μαρτίου, ένας βασικός αγωγός εξαγωγών από το Ιράκ σταμάτησε λόγω μιας νομικής διαμάχης μεταξύ της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης και της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια προσφορά. Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε μόλις 4%, ενισχύοντας την άποψη ότι κερδοσκόποι ασκούσαν πτωτική επιρροή στην αγορά, είπε ένα άτομο.

«Η αγορά είχε γίνει πεδίο παιχνιδιού για αυτά τα short selling και ο OPEC+ ήθελε να τα σταματήσει», δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects.

Η μάχη του ΟΠΕΚ+ με τους short-sellers έχει επίσης πολιτικές επιπτώσεις. Ευθυγραμμίζει την πολιτική του βασιλείου με αυτή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε τις μονομερείς περικοπές παραγωγής τον Φεβρουάριο με μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ως αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις.

Αυτοί οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως και ο θετικός αντίκτυπός τους στις τιμές είχε διαγραφεί από την τραπεζική κρίση. Τώρα, με τη συμμετοχή των μελών του ΟΠΕΚ+, τα έσοδα από το πετρέλαιο που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου θα ενισχυθούν.

Οι Σαουδάραβες έπρεπε επίσης να σταθμίσουν πώς η απόφαση θα επηρέαζε τη σχέση τους με την Ουάσιγκτον, η οποία είναι τεταμένη από την επανειλημμένη άρνηση του βασιλείου να λάβει υπόψη τα αμερικανικά αιτήματα για περισσότερο πετρέλαιο. Εάν οι περικοπές στην παραγωγή επαναφέρουν το αργό στα 100 δολάρια το βαρέλι, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων, οι αμερικανοί καταναλωτές και ο Λευκός Οίκος θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους πωλητές ανοικτών αγορών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Κράτησε «ισορροπίες» με το Ριάντ μετά τη μείωση της παραγωγής

Η Citi κάνει λόγο για $100 πετρέλαιο, καθώς η Goldman αυξάνει τις προοπτικές για τη μείωση του ΟΠΕΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News