Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 20:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκός Οίκος: Κράτησε «ισορροπίες» με το Ριάντ μετά τη μείωση της παραγωγής

Λευκός Οίκος: Κράτησε «ισορροπίες» με το Ριάντ μετά τη μείωση της παραγωγής

Με το «κεφάλι ψηλά» αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, καθώς αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προσπάθησαν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της αποκήρυξης αυτής της ενέργειας και της μη περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι «οι περικοπές παραγωγής είναι σκόπιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Όμως, την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι ανακοινωθείσες περικοπές σημειώθηκαν σε «διαφορετικό περιβάλλον» σε σχέση με τη μείωση της παραγωγής τον περασμένο Οκτώβριο που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δεσμευθεί σε «αντίποινα για τη Σαουδική Αραβία». Ο Κίρμπι είπε ότι οι τιμές του αργού είχαν μειωθεί σημαντικά και σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη από το σύνολο του ΟΠΕΚ +, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τους Σαουδάραβες αποκλειστικά υπεύθυνους.

Ο τόνος ήταν αισθητά διαφορετικός από τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+.

Οι επικριτές ανέφεραν πέρυσι το φθινόπωρο ότι ο Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος από τις προηγούμενες περικοπές, καθώς ήρθαν λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς να φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρούσαν για τον ιστορικό πληθωρισμό που οφείλεται εν μέρει στις τιμές του φυσικού αερίου. Ο Μπάιντεν είχε επίσης επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα το καλοκαίρι και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε υποσχεθεί να κάνει τον Σαουδάραβα ηγέτη «παρία» για τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωστόσο, ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι τους δόθηκε εκ των προτέρων προειδοποίηση για την τελευταία μείωση της παραγωγής, ο Κίρμπι εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν τι ήταν αυτό που υποκίνησε την απόφαση.

«Δεν μπορώ καν να αρχίσω να εικάζω γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν ξέρουμε. Και δεν θα προσπαθήσω να μαντέψω», είπε ο Κίρμπι. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Citi κάνει λόγο για $100 πετρέλαιο, καθώς η Goldman αυξάνει τις προοπτικές για τη μείωση του ΟΠΕΚ

CNBC: Περιπλέκεται το έργο των κεντρικών τραπεζών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News