Business & Finance Κυριακή 16/10/2022, 15:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνη με τους νόμους της αγοράς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ λένε Ομάν, Μπαχρέιν, Σαουδ. Αραβία και Κουβέιτ

Σύμφωνη με τους νόμους της αγοράς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ λένε Ομάν, Μπαχρέιν, Σαουδ. Αραβία και Κουβέιτ

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ λαμβάνονται με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια και εξαρτώνται από τις συνθήκες προσφορές και ζήτησης στην αγορά στο συγκεκριμένο χρόνο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Ενέργειας του Ομάν

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως «είναι σύμφωνη με τις προηγούμενες αποφάσεις του ομίλου όσον αφορά τα δεδομένα της αγοράς και τις μεταβλητές της», και ήταν σημαντικό και απαραίτητο να καθησυχαστεί η αγορά και να υποστηριχθεί η σταθερότητα. πρόσθεσε το υπουργείο.

Παράλληλα ο υπουργός Πετρελαίου του Μπαχρέιν δήλωσε την Κυριακή ότι η απόφαση μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ελήφθη ομόφωνα και μετά από ενδελεχή τεχνική μελέτη των συνθηκών και εξελίξεων της παγκόσμιας αγοράς, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (BNA).

Τα κράτη μέλη επιθυμούν να λάβουν αποφάσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου και ο Οργανισμός θα μελετήσει τυχόν οικονομικές εξελίξεις για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών και προμηθειών και την ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων παραγωγών και καταναλωτών, πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ελήφθη ομόφωνα και για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι είναι «έκπληκτος» από τις κατηγορίες ότι το Βασίλειο «στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο του με την Ουκρανία».

«Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν προήλθαν από την ουκρανική κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο μικρότερος γιος του βασιλιά.

Από την πλευρά του το Κουβέιτ χαιρετίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (KUNA) την Κυριακή, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Kuwait Petroleum Corporation.

Ο Σεΐχης Nawaf al-Sabah επανέλαβε επίσης ότι το Κουβέιτ επιθυμεί να διατηρήσει την ισορροπία στις αγορές πετρελαίου προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών. Είπε ότι οι αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες και η αναμενόμενη αργή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν σε μεγαλύτερη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ο οποίος αριθμεί 13 μέλη) και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, κατά τη συνεδρίαση του στις 5 Οκτωβρίου αποφάσισε τη μείωση του στόχου παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η κίνηση αυτή (που έγινε παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις αγορές καυσίμων και με τα αποθέματα σε μεγάλες οικονομίες να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι όταν ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή στο παρελθόν) προκάλεσε την αντίδραση πολλών χωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να ζητά από την Σαουδική Αραβία την καθυστέρηση της εφαρμογής της απόφασης για έναν μήνα.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Σωστή» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ο γγ του OAPEC

Πετρέλαιο: Με κέρδη 2% οι τιμές υπό τον φόβο ελλείψεων σε καύσιμα

ΙΕΑ: Καμπανάκι για ύφεση μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News