Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ChatGPT: Στοίχημα δισεκατομμυρίων για τη Microsoft – Νέα εποχή για το AI

ChatGPT: Στοίχημα δισεκατομμυρίων για τη Microsoft – Νέα εποχή για το AI

Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μετά την επένδυση της Microsoft στο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ChatGPT της εταιρείας OpenAI. Εάν οι προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού επιβεβαιωθούν, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση του κόσμου του AI.

Η OpenAI έγινε ευρέως γνωστή τον Νοέμβριο, λανσάροντας το ChatGPT, ένα σύστημα AI, το οποίο μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο με φυσικό τόνο. Η Microsoft από την πλευρά της πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί σύντομα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία στον κόσμο της τεχνολογίας.

«Αυτά τα μοντέλα ΑΙ θα αλλάξουν το τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αλληλεπιδρά με τους υπολογιστές», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής πλατφορμών ΑΙ της Microsoft, Έρικ Μπόιντ, αναφερόμενος στο σενάριο να «συνομιλούμε» με υπολογιστές ως μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η συμφωνία της Microsoft και της OpenAI, η αξία της οποίας δεν κοινοποιήθηκε, έχει στόχο την επιτάχυνση των καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη και τη διευκόλυνση της εισόδου των ανεπτυγμένων τεχνολογιών στην αγορά. Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη υπερυπολογιστών σε μεγάλη κλίμακα και η δημιουργία εμπειριών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει ήδη επενδύσει στο παρελθόν στην OpenAI για την αξιοποίηση ορισμένων προϊόντων της, όπως το μοντέλο παραγωγής κειμένου GPT-3 και το σύστημα παραγωγής εικόνων Dall-E 2.

Χρήση

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα με την οποία τα εργαλεία ΑΙ περνούν από την έρευνα στην καθημερινή χρήση είναι πρωτοφανής στην ιστορία της τεχνολογίας. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών της OpenAI βασίζεται σε μία τεχνική επεξεργασίας της γλώσσας, η οποία επιτρέπει την αξιοποίησή τους σε ευρεία γκάμα περιστάσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπορική τους αξία. «Η πραγματική δύναμη αυτών των μοντέλων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο πολλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα», δήλωσε ο Μπόιντ.

Αυτό εξάλλου διεμήνυε και πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, λέγοντας για αυτού του είδους τις εφαρμογές ΑΙ ότι θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου «όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος» θα μπορούν να δέχονται στήριξη από την τεχνολογία «για ό,τι κάνουν». Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να καταστούν θεμελιώδες κομμάτι των τεχνολογικών λύσεων «παραγωγικότητας», όπως για παράδειγμα τα office της Microsoft, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αναμένεται να τις χρησιμοποιούν σε μικρό μεγάλο βαθμό.

Νέα εποχή

Η Microsoft με τη νέα επένδυση προσπαθεί να καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα τοποθετηθεί στον χάρτη της καινούργιας εποχής ΑΙ. Στο επίκεντρο του εγχειρήματος είναι η ανέγερση υπερυπολογιστών για σκοπούς έρευνας. Πρόσφατα μάλιστα ο Ναντέλα ισχυρίστηκε ότι η ήδη υφιστάμενη συνεργασία με την OpenAI οδήγησε σε μείωση του κόστους υπολογισμών κατά περίπου 50% σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Μεγάλες εταιρείες cloud, όπως η Amazon, έχουν επίσης επιχειρήσει να συνεργαστούν με εταιρείες ΑΙ, παρότι καμία από τις startups στον σχετικό τομέα δεν έχει καταφέρει να παραγάγει τόσα μοντέλα όσο η OpenAI.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για τέτοιου είδους εφαρμογές, τόσο μεγαλύτερη αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν και από τις ρυθμιστικές αρχές. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεδομένης της στήριξης που απαιτείται για τις πλατφόρμες cloud στο μέλλον, φαίνεται ότι οι Big Tech αναπόφευκτα θα ανοίξουν τον δρόμο για τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Στην τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει η Microsoft: Επένδυση δισεκατομμυρίων στο ChatGPT

Η Microsoft ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη: Θα κάνει την κίνηση-ματ με το ChatGPT;

ChatGPT: Πώς μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ξαναγράφει τους κανόνες στην εκπαίδευση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News