Life & Arts Πέμπτη 22/02/2024, 13:08
LIFE & ARTS

Το ChatGPT τρελάθηκε και κανείς δεν ξέρει γιατί

Το ChatGPT τρελάθηκε και κανείς δεν ξέρει γιατί

Κάτι τρέχει με το  ChatGPT τις τελευταίες ημέρες, καθώς κάποιοι χρήστες διαπιστώνουν από την Τρίτη ότι μερικές απαντήσεις του chatbot της OpenAI είναι ακατάληπτες.

Ο Sean McGuire, στέλεχος του γνωστούς αρχιτεκτονικού γραφείου Gensler, πόσταρε στο X screenshots από τις συνομιλίες του ChatGPT, όπου το chatbot  του απαντά με έναν συνδυασμό αγγλικών και ισπανικών λέξεων που δεν βγάζει νόημα.

«Sometimes, in the creative process of keeping the intertwined Spanglish vibrant, the cogs en la tecla might get a bit whimsical. Muchas gracias for your understanding, y I’ll ensure we’re being as crystal clear como l’eau from now on», του έγραψε το ChatGPT. 

Και μετά έγινε ακόμα πιο ακατάληπτο: «Would it glad your clicklies to grape-turn-tooth over a mind-ocean jello type?». Στη συνέχεια άρχισε να επαναλαμβάνει ασταμάτητα τη φράση «Happy listening!».

Σύμφωνα με το Business Insider, παρόμοια προβλήματα έχουν συναντήσει και άλλοι χρήστες. Κάποιος ρώτησε το ChatGPT για τους διαφορετικούς τύπους στρωμάτων στις ασιατικές χώρες και το chatbot απλά δεν μπορούσε να απαντήσει.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε στο Reddit ότι το ChatGPT «έχει μπει στη πλήρη κατάσταση hallucination», όπως ονομάζονται οι «παραισθήσεις» που είχε πολύ συχνά το chatbot τον πρώτο καιρό του GPT-3.

Η OpenAI αναγνώρισε την Τρίτη ότι υπάρχει κάποιο θέμα, το οποίο ερευνούσε. Αργότερα, επανήλθε λέγοντας ότι εντόπισε το ζήτημα και το παρακολουθεί, πριν να  ανακοινώσει ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν πλέον κανονικά.

Πρόκειται για μια άβολη εξέλιξη για την OpenAI, η οποία αποτελεί τον ηγέτη της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης και έχει λάβει επένδυση αρκετά δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Microsoft.

Τα σενάρια πίσω από τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς του ChatGPT είναι πολλά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που ξεκίνησε ο Gary Marcus, καθηγητής του New York University και ειδικός της τεχνητής νοημοσύνης, κάποιοι πιστεύουν ότι η OpenAI έπεσε θύμα χάκερς, ενώ άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το hardware της εταιρείας.

Όπως τόνισε ο Marcus, το επεισόδιο υπογραμμίζει ότι η OpenAI πρέπει να είναι λιγότερο αδιαφανής σε σχέση με το πώς δουλεύει η τεχνολογία της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις ζωές και τις οικονομίες – Θα ανέβουν κι άλλο οι αγορές

Σαμ Άλτμαν: Αναζητά έως και 7 τρισ. δολάρια για νέα τσιπ με ΑΙ

BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News