Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Σαμ Άλτμαν: Αναζητά έως και 7 τρισ. δολάρια για νέα τσιπ με ΑΙ

Σαμ Άλτμαν: Αναζητά έως και 7 τρισ. δολάρια για νέα τσιπ με ΑΙ

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αναζητά τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την αναμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Άλτμαν έχει αναφερθεί εδώ και καιρό στο πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης αναφορικά με τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης – πολλοί γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης τα θέλουν, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά για να κυκλοφορήσουν – και ότι περιορίζει την ανάπτυξη της OpenAI. Εξετάζει ένα project που θα αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής τσιπ και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Άλτμαν ενδεχομένως να χρειαστεί να συγκεντρώσει μεταξύ 5 και 7 τρισ. δολάρια για το εγχείρημα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη μια πηγή. Το CNBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό. 

Την Τετάρτη, ο Άλτμαν δημοσίευσε στο X ότι η OpenAI πιστεύει ότι «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη υποδομή σε τεχνητή νοημοσύνη, χωρητικότητα, ενέργεια, κέντρα δεδομένων, κ.λπ. από ό,τι οι άνθρωποι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν αυτήν τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία υποδομής τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστικότητα» και ότι η OpenAI θα προσπαθήσει να βοηθήσει.

Λίγο πριν από τη σύντομη αποπομπή του Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια για μια νέα και μη διαμορφωμένη ακόμη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Tigris» για να ανταγωνιστεί τελικά τη Nvidia, ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές.

Το 2018, ο Άλτμαν επένδυσε προσωπικά σε μια startup τσιπ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Rain Neuromorphics, με έδρα κοντά στα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο και το 2019, η OpenAI υπέγραψε μια επιστολή πρόθεσης να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ της Rain. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανάγκασαν μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου που υποστηρίζεται από τη Saudi Aramco να πωλήσει τις μετοχές της στη Rain.

Η Nvidia ήταν ο μεγάλος κερδισμένος κατά τη διάρκεια της έκρηξης τεχνητής νοημοσύνης του περασμένου έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερτριπλασιάζεται το 2023. Προς το παρόν, ελέγχει περίπου το 80% αυτής της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με κεφαλαιοποίηση στα 1,72 τρισ. δολάρια, όχι πολύ μακριά από το να ξεπεράσει τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και Alphabet. Ο Άλτμαν πιθανότατα επιδιώκει να συμβεί αυτό.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News