Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 21:46
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ-Ευρώπη: Ανήσυχες από την επέλαση της Κίνας στα τσιπ παλαιότερης γενιάς

ΗΠΑ-Ευρώπη: Ανήσυχες από την επέλαση της Κίνας στα τσιπ παλαιότερης γενιάς

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση της Κίνας στην παραγωγή ημιαγωγών παλαιότερης γενιάς και συζητούν νέες στρατηγικές για να περιορίσουν την επέκταση της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εφήρμοσε ευρείας κλίμακας ελέγχους σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να διασφαλίζει το είδος των προηγμένων τσιπ που τροφοδοτούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ωστόσο, το Πεκίνο απάντησε ρίχνοντας δισεκατομμύρια σε εργοστάσια για την κατηγορία των τσιπ που δεν έχουν απαγορευτεί και τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές. Τέτοια τσιπ εξακολουθούν να είναι απαραίτητα σε όλη την παγκόσμια οικονομία και να αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τα πάντα, από smartphone και ηλεκτρικά οχήματα μέχρι στρατιωτικό υλικό.

Αυτό πυροδότησε νέες ανησυχίες για την πιθανή επιρροή της Κίνας, σύμφωνα με πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τα τσιπ να γίνουν σημείο μόχλευσης για την Κίνα.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο αναφέρθηκε στο πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ την περασμένη εβδομάδα στο American Enterprise Institute. «Τα κεφάλαια που διοχετεύει η Κίνα για να επιδοτήσει την πλεονάζουσα παραγωγικότητα επεξεργαστών αυτής της κατηγορίας είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να σκεφτούμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να προλάβουμε», είπε.

Αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο στην κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Μονάδες κατασκευής τσιπ υπό κατασκευή σε ολόκληρο τον κόσμο

Νέα εργοστάσια υπό κατασκευή την περίοδο 2022 – 2026

Source: SEMI World Fab Forecast as of March

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ανησυχούν για την προσπάθεια του Πεκίνου να κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ασφαλείας. Ανησυχούν ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν  στις παγκόσμιες αγορές στο μέλλον, οδηγώντας τους ξένους ανταγωνιστές εκτός πεδίου παιχνιδιού, όπως στη βιομηχανία πάνελ ηλιακής ενέργειας.

Εν συνεχεία, οι δυτικές επιχειρήσεις μπορεί να γίνουν εξαρτημένες από την Κίνα για αυτούς τους ημιαγωγούς. Η αγορά τέτοιου κρίσιμου τεχνολογικού εξοπλισμού από την Κίνα μπορεί να πυροδοτήσει κινδύνους για θέματα εθνικής ασφαλείας. 

Η σημασία των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές αποτυπώνεται στην κρίση προσφοράς που έπληξε τις επιχειρήσεις στο ζενίθ της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι ελλείψεις τσιπ κοστίζουν στις επιχειρήσεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να δημιουργήσουν την δική τους παραγωγή τσιπ για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Ασία. Οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στην άκρη δημόσιο χρήμα για να στηρίξουν τοπικές βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής πράξης στις ΗΠΑ για τη στήριξη των ημιαγωγών αξίας 52 δισ.δολαρίων. 

Ωστόσο, οι κατασκευαστές της Δύσης ενδεχομένως να είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε μονάδες που θα πρέπει να ανταγωνιστούν σε μεγάλο βαθμό τα κινεζικά εργαστάσια που λαμβάνουν μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί τους διερευνούν την προθυμία των επιχειρήσεων της Δύσης να επενδύσουν σε τέτοιου είδους προγράμματα προτού αποφασίσουν τι ακριβώς δράση θα λάβουν. 

Οι μεγάλες επενδύσεις επέτρεψαν σε κινεζικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να προμηθεύουν τη Δύση, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Ο πρωταγωνιστής της Κίνας, Semiconductor Manufacturing International Corp., απέσπασε το 20% των περυσινών του πωλήσεων από αμερικανούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Qualcomm, παρότι συμπεριλαμβανόταν στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία ετοιμάζει βοήθεια 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Yellen: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μία κατάσταση όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα»

Γερμανία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί για ημιαγωγούς σε Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News