Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 21:11
ΒUSINESS & FINANCE

Κατεβάζουν ρυθμούς οι μονάδες επεξεργασίας κακάο – Τι περιμένει την αγορά

Κατεβάζουν ρυθμούς οι μονάδες επεξεργασίας κακάο – Τι περιμένει την αγορά

Oι μονάδες κακάο σε όλο τον κόσμο επιβραδύνουν ολοένα και περισσότερο την παραγωγή τους, σε ένα σημάδι ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τους σοκολατοποιούς.

Η επεξεργασία σπόρων κακάο στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε σχεδόν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο, το χαμηλότερο επίπεδο για τη συγκεκριμένη περίοδο από τουλάχιστον το 2008. Στην Ευρώπη και την Ασία, τα εργοστάσια αλέθουν το λιγότερο κακάο από την περίοδο της πανδημίας, όταν τα lockdown και τα μειωμένα αεροπορικά ταξίδια περιόρισαν τη ζήτηση σοκολάτας.

Τα στοιχεία προοιωνίζονται προβλήματα για την παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας αξίας 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία παρουσίασε πτώση του όγκου πωλήσεων για πρώτη φορά σε έξι χρόνια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας καταναλωτών Euromonitor International. Τα εργοστάσια μειώνουν τις δαπάνες καθώς οι υψηλές τιμές του κακάο συμπιέζουν τα περιθώρια, όπως ακριβώς ο πληθωρισμός βλάπτει τις τσέπες των καταναλωτών.

Οι μονάδες επεξεργασίας κακάο κατεβάζουν ρυθμούς

Η επεξεργασία σπόρων κακάο είναι η μικρότερη από το 2008

Source: NCA

«Τα ζητήματα σε επίπεδο ζήτησης είναι πολλαπλά», δήλωσε η Judy Ganes, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας J. Ganes Consulting, η οποία παρακολουθεί την αγορά για περισσότερα από 30 χρόνια. «Δεν υπάρχουν μόνο οι τιμές του κακάο που είναι υψηλές, αλλά οι τιμές της ζάχαρης είναι επίσης υψηλές, και οι παρασκευαστές πάντα αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους βάζοντας λιγότερα κομματάκια σοκολάτας σε ένα μπισκότο ή να μειώνοντας τα μεγέθη της μπάρας».

Τα εργοστάσια συνήθως επεξεργάζονται το κακάο αρκετούς μήνες πριν τα προϊόντα μετατραπούν σε σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανή επιβράδυνση σηματοδοτεί ότι ο κλάδος αναμένει λιγότερη ζήτηση στο μέλλον.

Η Barry Callebaut, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής σοκολάτας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ο όγκος των πωλήσεών της μειώθηκε κατά 2,7% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Η επεξεργασία σπόρων στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε στους 102.493 μετρικούς τόνους στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων. Στην Ασία, η άλεση μειώθηκε 6,5% και 5,7% στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ένωση Κακάο της Ασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση Κακάο.

Τα απογοητευτικά στοιχεία λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που οι σοκολατοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές κακάο. Τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών και το μοτίβο του καιρού του Ελ Νίνιο απειλεί να βυθίσει τον κόσμο σε έναν τρίτο χρόνο ελλείψεων.

Τα προθεσμιακά κακάο που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, το σημείο αναφοράς του κλάδου, αυξήθηκαν κατά 22% φέτος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τι και αν αυξάνονται οι τιμές, οι Αμερικανοί και πάλι αγοράζουν σοκολάτα 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στη σοκολάτα – Τι αλλάζει στην παραγωγή κακάο

Capital Economics: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News