Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι και αν αυξάνονται οι τιμές, οι Αμερικανοί και πάλι αγοράζουν σοκολάτα 

Τι και αν αυξάνονται οι τιμές, οι Αμερικανοί και πάλι αγοράζουν σοκολάτα 

Παρόλο που τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός έχουν χτυπήσει ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για σοκολάτα.

Οι αγορές σοκολάτας αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% φέτος για να φτάσουν σχεδόν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International Ltd. Οι όγκοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,9%. Αυτό συμβαίνει μετά από μια πτώση 2,7% πέρυσι που ήταν η μεγαλύτερη από το 2009.

Η αγορά αποδεικνύεται ανθεκτική χάρη σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ζωή εκδίκησης», δήλωσε ο Carl Quash, αναλυτής της Euromonitor. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν σε τομείς της ζωής τους που επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως ταξίδια και φαγητό. Και ενώ τα lockdown προφανώς δεν καθιστούσαν αδύνατο να φάει κανείς γλυκά στο σπίτι, η καθημερινή «πολυτέλεια» εξακολουθεί να θεωρείται τάση.

Οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί σε μεγαλύτερους αριθμούς πωλήσεων. Τα στοιχεία για τις 52 εβδομάδες που έληξαν στις 27 Μαΐου έδειξαν ότι οι πωλήσεις σε δολάρια αυξήθηκαν περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, και ενώ ο συνολικός όγκος μειώθηκε περίπου κατά 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για τις λιχουδιές τους, σώζοντας τη βιομηχανία από ένα κραχ που μοιάζει με ύφεση, όπως αυτό που παρατηρήθηκε το 2009-2010.

Η σοκολάτα «διαδραματίζει έναν πραγματικά ιδιαίτερο ρόλο για τους ανθρώπους, αφού τη βλέπουν ως απόλαυση και ως ανταμοιβή», δήλωσε ο Nick Graham, παγκόσμιος επικεφαλής πληροφοριών και αναλύσεων στη Mondelez International Inc., τον κατασκευαστή των Oreos. «Η συναισθηματική αξία που φέρνει η κατηγορία στους καταναλωτές είναι αυτή που δικαιολογεί τις πρόσθετες αυξήσεις τιμών,» σημείωσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι διάσπασης στην οικονομία των ΗΠΑ που κρατά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε καλό δρόμο για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση. Η σταθερή αγορά εργασίας έχει διατηρήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ισχυρή και ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επεκτείνεται, με επικεφαλής τομείς όπως τα ξενοδοχεία, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Ωστόσο την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η Levi Strauss & Co. παλεύουν με αγοραστές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές.

Οι καταναλωτές «αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο», δήλωσε ο Quash της Euromonitor. «Δεν μπορούσαν να βγουν έξω, να ταξιδέψουν, να κάνουν δραστηριότητες. Και πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, ευνοούν πραγματικά τις σοκολατένιες στιγμές». 

Η ζήτηση βοηθά στην προστασία των παραγωγών σοκολάτας από το αυξανόμενο κόστος του κακάο εν μέσω συρρίκνωσης των αποθεμάτων. Το κακάο που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχει σημειώσει άλμα περίπου 20% φέτος και έχει φτάσει κοντά σε υψηλό 13 ετών.

Αντίξοες καιρικές συνθήκες, βάζουν περαιτέρω σε κίνδυνο την παγκόσμια παραγωγή και οι κορυφαίοι καλλιεργητές της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας έχουν ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος της σοδειάς τους για την επόμενη σεζόν.

«Προφανώς, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την κατάσταση με πολλή προσοχή», δήλωσε η Catherine Bertrac, ανώτερη αντιπρόεδρος της Ferrero SpA.

Ορισμένοι αγοραστές που προσέχουν την υγεία τους ανησυχούν επίσης για την κατανάλωση ζάχαρης. Σε απάντηση, οι σοκολατοποιοί εμπορεύονται προϊόντα όπως μπάρες σε μέγεθος μπουκιάς για τον έλεγχο της μερίδας.

Η Mondelez «ανταποκρίνεται πραγματικά στην ανάγκη και την επιθυμία που έχουν οι καταναλωτές», είπε ο Graham. «Θέλουν την εμπειρία της σοκολάτας – απλώς τη θέλουν με πιο ελεγχόμενο τρόπο,» υπογράμμισε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News