Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 20:31
BUSINESS & FINANCE

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές τσιπ θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με τον CEO της Nvidia

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές τσιπ θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με τον CEO της Nvidia

«Είμαστε κάπου μεταξύ μιας και δύο δεκαετιών μακριά από την ανεξαρτησία της αλυσίδας εφοδιασμού» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Corp, Jensen Huang αναφορικά με την εξάρτηση των ΗΠΑ από την παραγωγή τσιπ στο εξωτερικό.

Ο Huang, μιλώντας στο συνέδριο DealBook των New York Times στη Νέα Υόρκη, εξήγησε πώς τα προϊόντα της εταιρείας του βασίζονται σε μυριάδες εξαρτήματα που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου – και όχι μόνο από την Ταϊβάν, όπου κατασκευάζονται τα πιο σημαντικά στοιχεία. 

Οι προοπτικές υποδηλώνουν ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας για έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Biden – να φέρει μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας παραγωγής τσιπ εντός των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος έχει υπερασπιστεί διακομματική νομοθεσία για την υποστήριξη της οικοδόμησης εγκαταστάσεων παραγωγής στη χώρα. Και πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., τον κορυφαίο κατασκευαστικό εταίρο της Nvidia, καθώς και τις Samsung Electronics Co. και Intel Corp.

Η Ευρώπη πιέζει επίσης για τη δημιουργία περισσότερων μονάδων εντός του μπλοκ. Είναι μέρος μιας προσπάθειας να ανατραπεί η παγκοσμιοποίηση δεκαετιών που έχει διασκορπίσει την παραγωγή σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε επίπεδα συμφόρησης περιοχές όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

Ξεχωριστά, ο Huang επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας του στην Κίνα – που εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα τσιπ. Η εταιρεία έχασε τη δυνατότητα να πουλάει τους πιο ισχυρούς επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της στη χώρα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές και στη συνέχεια τους αυστηροποίησε ακόμα περισσότερο τον περασμένο μήνα. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. 

Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων κανόνων, η Nvidia εργάζεται πάνω σε προϊόντα για την Κίνα που δεν θα τίθενται σε περιορισμούς, δήλωσε ο Huang.

«Πρέπει να παρουσιάσουμε νέα τσιπ που συμμορφώνονται με τον κανονισμό και μόλις συμμορφωθούμε με τον κανονισμό, θα επιστρέψουμε στην Κίνα», δήλωσε. «Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με όλους όσους μπορούμε. Από την άλλη πλευρά, η εθνική μας ασφάλεια έχει σημασία. Η εθνική μας ανταγωνιστικότητα έχει σημασία».

Προειδοποίησε επίσης για τις ακούσιες συνέπειες αυτών των κανόνων. Υπάρχουν έως και 50 εταιρείες στην Κίνα που εργάζονται τώρα πάνω σε τεχνολογία που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις προσφορές της Nvidia, είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News