Business & Finance Κυριακή 25/02/2024, 17:46
BUSINESS & FINANCE

MWC: Είσοδος της ΤΝ στα κινητά – Τι λένε οι γίγαντες του κλάδου

Οι κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της Samsung, πρόκειται να μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά AI των κινητών τους φέτος στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

MWC: Είσοδος της ΤΝ στα κινητά – Τι λένε οι γίγαντες του κλάδου

Τηλέφωνα με τεχνητή νοημοσύνη: αυτές είναι οι λέξεις που πιθανότατα θα ακούσετε φέτος, καθώς οι κατασκευαστές smartphones προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των συσκευών τους μετά από μια δύσκολη περίοδο.

Το ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα – μοντέλα εκπαιδευμένα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι σε θέση να παράγουν κείμενο, εικόνες και προτροπές από βίντεο χρηστών. Έκτοτε, ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αγγίξει κάθε βιομηχανία και έχει εξάψει τη λαϊκή φαντασία.

Οι κατασκευαστές smartphones βλέπουν την ευκαιρία να επωφεληθούν και πρόκειται να διαφημίσουν την τεχνολογία στο Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

«Κανείς δεν θέλει να θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλά, αυτή τη στιγμή η κορυφαία εξέλιξη. Είναι η λέξη-κλειδί φέτος στην οποία θα αναφερθούν όλοι οι προμηθευτές», δήλωσε στο CNBC ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος της έρευνας για τις συσκευές-πελάτες της IDC.

Τι είναι ένα τηλέφωνο AI;

Η συσκευή είναι πιο δύσκολο να οριστεί και εξαρτάται από τον κατασκευαστή που θα ρωτήσετε.

Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC συμφωνούν σε γενικές γραμμές σε μερικά πράγματα – ότι αυτές οι συσκευές θα έχουν πιο προηγμένα τσιπ για την εκτέλεση εφαρμογών AI και ότι αυτές οι εφαρμογές AI θα «τρέχουν» στη συσκευή και όχι στο cloud.

Εταιρείες όπως η Qualcomm και η MediaTek έχουν λανσάρει chipsets για smartphones που επιτρέπουν την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ για εφαρμογές AI.

Αλλά η τεχνολογία AI μέσα στα τηλέφωνα δεν είναι καινούργια. Ορισμένες πτυχές της ΤΝ βρίσκονται σε συσκευές εδώ και χρόνια και έχουν επιτρέψει λειτουργίες όπως τα εφέ θόλωσης φόντου στα smartphones και την επεξεργασία εικόνων.

Αυτό που είναι καινούργιο είναι η εισαγωγή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και η γενετική ΤΝ. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τεράστια μοντέλα ΤΝ που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και στηρίζουν εφαρμογές όπως τα ευρέως δημοφιλή chatbots. Αυτά τα μοντέλα ξεκλειδώνουν νέα χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα των chatbots να παράγουν εικόνες ή κείμενο από μια προτροπή του χρήστη.

«Δεν πρόκειται μόνο για την ύπαρξη ενός chatbot, έχουμε αυτούς τους “βοηθούς” εδώ και αρκετό καιρό. Η διαφορά είναι ότι τώρα είναι παραγωγικά, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ποίημα ή να συνοψίσουν συναντήσεις. Αν πρόκειται για τη δημιουργία κειμένου σε εικόνα, αυτό ήταν κάτι που δεν γινόταν πριν», δήλωσε ο Ma.

Το άλλο μεγάλο μέρος του παζλ των smartphone AI είναι ο όρος «on-device AI». Προηγουμένως, πολλές εφαρμογές ΤΝ στις συσκευές επεξεργάζονταν στην πραγματικότητα εν μέρει στο cloud και στη συνέχεια κατέβαιναν στο τηλέφωνο. Αλλά τα προηγμένα τσιπ και η ικανότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων να γίνονται ουσιαστικά μικρότερα είναι πιθανό να οδηγήσουν περισσότερες εφαρμογές AI να εκτελούνται αποκλειστικά στη συσκευή, αντί σε ένα κέντρο δεδομένων.

«Νομίζω ότι μία από τις μεγάλες ιστορίες στο MWC θα είναι η ικανότητα των μοντέλων AI να τρέχουν εγγενώς στις ίδιες τις συσκευές και αυτό είναι το σημείο όπου ενδεχομένως αρχίζει να γίνεται λίγο πιο σημαντικό», δήλωσε στο CNBC ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής της CCS Insight.

Οι κατασκευαστές smartphones λένε ότι το on-device AI βελτιώνει την ασφάλεια των εργαλείων, ξεκλειδώνει νέες εφαρμογές και τις κάνει επίσης ταχύτερες, αφού η επεξεργασία γίνεται στο κινητό.

Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες εφαρμογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές, δήλωσαν τόσο ο Ma όσο και ο Wood.

Τελικά, είπε ο Wood, οι κατασκευαστές smartphone θέλουν να επιτύχουν την “anticipatory computing” – την ιδέα ότι η AI «είναι αρκετά έξυπνη ώστε να μαθαίνει τη συμπεριφορά σας ως χρήστης και να κάνει τη συσκευή πολύ πιο διαισθητική και να προβλέπει τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολλά».

Είναι εφικτό ένα τηλέφωνο με τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή;

Περίπου. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε συσκευές εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Οι κατασκευαστές συσκευών στο MWC πρόκειται να παρουσιάσουν πολλά χαρακτηριστικά με AI – και ήδη βλέπουμε μερικά από αυτά. Τον Ιανουάριο, η Samsung παρουσίασε τη ναυαρχίδα της σειράς smartphone Galaxy S24, διαφημίζοντας τις δυνατότητες AI. Ένα χαρακτηριστικό που τράβηξε την προσοχή ήταν η δυνατότητα να κυκλώσετε μια εικόνα ή ένα κείμενο που κοιτάτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, και στη συνέχεια να το αναζητήσετε αμέσως στο Google.

Το MWC θα περιλαμβάνει πιθανότατα επιδείξεις χαρακτηριστικών AI, από εφαρμογές κάμερας έως chatbots σε τηλέφωνα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι στην πράξη στη συσκευή και εξακολουθούν να βασίζονται στην επεξεργασία στο cloud, σύμφωνα με τον Ma της IDC. Πρόσθεσε ότι, ακόμη και με τις δυνατότητες AI στις συσκευές, θα χρειαστούν «αρκετά χρόνια» μέχρι οι προγραμματιστές να βρουν μια δυνατότητα χρήσης ή αυτή τη συναρπαστική περίπτωση χρήσης που ο καταναλωτής δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτήν»

Ο Wood δήλωσε ότι ο κίνδυνος είναι ότι οι κατασκευαστές smartphones μιλούν πολύ για το AI, αντί για τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στους χρήστες.

«Οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι είναι ένα smartphone AI, χρειάζονται να το χρησιμοποιήσουν για να το αγκαλιάσουν», δήλωσε ο Wood. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει «κόπωση από την τεχνητή νοημοσύνη».

Τελικά, οι υψηλές εμπειρίες AI που ονειρεύονται οι κατασκευαστές smartphone θα μπορούσαν να απέχουν πολύ από το γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

«Χτίζουμε μια απίστευτη θεμελιώδη πλατφόρμα για την AI στη συσκευή. Το 2024 θα είναι η χρονιά που θα κοιτάξουμε πίσω και θα πούμε ότι τότε άρχισαν όλα να συμβαίνουν, αλλά μπορεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουμε να επωφελούμαστε από αυτές τις δυνατότητες όσον αφορά τις εμπειρίες που αλλάζουν το παιχνίδι», δήλωσε ο Wood.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ChatGPT τρελάθηκε και κανείς δεν ξέρει γιατί

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες απέναντι στην ΑΙ – Τι πιστεύουν για το ChatGPT

Ποιες αγορές μοιράζονται την φρενίτιδα της ΑΙ (γραφήματα)

Πόσα θα βγάζατε εάν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Nvidia πριν από 10 χρόνια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News