Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 20:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες αγορές μοιράζονται την φρενίτιδα της ΑΙ (γραφήματα)

Ποιες αγορές μοιράζονται την φρενίτιδα της ΑΙ (γραφήματα)

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, από την Ιαπωνία έως την Ευρώπη, άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά μετά τα αποτελέσματα της Nvidia – η οποία εδραίωσε τη θέση της ως την πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη.

Το παγκόσμιο ράλι των μετοχών στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ωθώντας σε δυσθεώρητα ύψη τις μετοχές τεχνολογίας και δίδοντας το στίγμα σε όλες τις αγορές. Η Κίνα είναι η μοναδική αγορά που έχασε το πάρτι. 

Με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι μετοχές διεθνώς ενισχύθηκαν περίπου 5% τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αγγίζοντας σήμερα ιστορικά υψηλά, όμως εάν εξαιρεθούν τα κέρδη τριών μετοχών στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, το σκηνικό φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακό. Πριν από τη σημερινή άνοδο, η Nvidia εκπροσωπούσε το ένα-πέμπτο των κερδών του MSCI World Index για τις ανεπτυγμένες μετοχές φέτος, ενώ η Meta Platforms εκπροσωπούσε το 12% των κερδών του. Η Microsoft, που έχει επενδύσει τα μέγιστα στην OpenAI, αντιπροσώπευε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό. 

Οι επιχειρήσεις ΑΙ δίδουν ώθηση στις διεθνείς μετοχές

Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη και μικρότερη συνεισφορά στα κέρδη του MSCI World

Source: Bloomberg, MSCI

Ιαπωνικό ράλι

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ξεπέρασε ακόμη και την επιδόσεις του S&P 500 σε όρους τοπικού νομίσματος από τις αρχές του 2023, με τις μετοχές τσιπ να εκπροσωπούν τους τρεις από τους πέντε κορυφαίους κερδισμένους του δείκτη. Σήμερα, οι ιαπωνικές μετοχές άγγιξαν ιστορικό υψηλό καθώς οι επενδυτές τοποθετούν τελικά χρήμα στην Ιαπωνία, η οποία τελικά ξέφυγε από τον αποπληθωρισμό και βρίσκεται σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης. Οι τεχνολογικές, όπως η Tokyo Electron καθοδήγησαν το ράλι. 

Φθηνή Ευρώπη

Ο δείκτης STOXX 600 άγγιξε επίσης ιστορικό υψηλό σήμερα Πέμπτη. Η κατασκευάστρια εξοπλισμού τσιπ ASML Holding και η γερμανική SAP ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων μετοχών που συνέβαλαν στα κέρδη του δείκτη από τότε που οι αγορές άρχισαν το ράλι μετά τις ρευστοποιήσεις του 2022. Οι μετοχές τεχνολογίας ευθύνονται για το 32% από τα κέρδη 3% του δείκτη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υπολειπόταν έναντι των αμερικανικών τους τελευταίους 14 μήνες και ακόμη και με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις έναντι του S&P 500 δεν κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές. 

Aκριβές αποτιμήσεις

Το τεχνολογικό ράλι ώθησε την αξία του Nasdaq 100 σε πολύ υψηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο, με ανάλογη εικόνα και για τον S&P 500. Οι υψηλές αποτιμήσεις ενδεχομένως να συγκρατήσουν τα περαιτέρω κέρδη καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν πόσο πρόθυμοι είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν για μετοχές που έχουν αποτιμήσει τη μελλοντική τους αύξηση. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, Σκοτ Χρόνερτ, ανέφερε ότι η αναλογία τιμής/κέρδους θα μπορούσε να είναι παραπλανητική επειδή το 40% των μετοχών του S&P 500 διαπραγματεύεται με βάση άλλα μέτρα. 

Η Κίνα έχει μείνει πίσω

Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς μετοχών που δεν συμμετέχει στο ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι κινεζικές μετοχές υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για την επιβραδυνόμενη οικονομία και την κρίση στην αγορά ακινήτων. Ο δείκτης Hang Seng Tech έχει υποχωρήσει 17% από τις αρχές του 2023, ενώ ο Nasdaq 100 έχει ενισχυθεί 60%. 

Υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής πλεύσης, με τους διαμορφωτές πολιτικής στην Κίνα να ανακοινώνουν μέτρα για τη στήριξη των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News