Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 19:57
ΒUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Σε μία κίνηση προστατευτισμού, θελει να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica

Ισπανία: Σε μία κίνηση προστατευτισμού, θελει να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica

Η Ισπανία εξετάζει εάν θα προστατεύσει την «πιο στρατηγική» εταιρεία της από ξένες εξαγορές σε μία κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο σημαντική παρέμβαση προστατευτισμού της κυβέρνησης εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η κρατική εταιρεία εταιρικών συμμετοχών γνωστοποίησε ότι θα προβεί σε «διερευνητική ανάλυση» μιας πιθανής εξαγοράς μετοχών στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Telefonica με έδρα τη Μαδρίτη. Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα μια ημέρα αφότου αναφέρθηκε ότι η Ισπανία εξετάζει να αγοράσει μερίδιο 5% στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο και σχεδόν δύο μήνες αφότου η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Arabia Telecom ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την αγορά του 9,9% της Telefonica.

Εάν η Ισπανία πραγματοποιήσει την εξαγορά, θα περιορίσει την ισχύ της Saudi Arabia Telecom εντός της εταιρείας.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή για την ισπανική κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά ήταν επιφυλακτική σε παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παρόλο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να φέρουν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού πιο κοντά τους και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανιών στον απόηχο της αστάθειας που σχετίζεται με την πανδημία και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ισπανία ξεχωρίζει στο ότι δεν έχει μπλοκάρει μεγάλες συμφωνίες ούτε έχει εμπλακεί σε σημαντικές εταιρικές διασώσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πολύ ανήσυχοι για τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, αλλά η αυξανόμενη παρουσία κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή εντός της ένωσης αρχίζει επίσης να προσελκύει περισσότερη προσοχή. Τα τελευταία χρόνια, τα κράτη του Κόλπου έχουν ενθαρρύνει κρατικές εταιρείες τους να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω διεθνών συμφωνιών σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η υγειονομική περίθαλψη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλο που η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία έχουν μακροχρόνιες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις – η Ισπανία είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων στο κράτος του Κόλπου – οι εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση της Saudi Arabia Telecom προκάλεσαν αντιδράσεις στη Μαδρίτη.

Ήδη, κάποιες ισπανικές εταιρείες έχουν ήδη μεγάλους επενδυτές στον Κόλπο. Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας κοινής ωφελείας Iberdrola και βασικός μέτοχος της International Consolidated Airlines Group, της μητρικής εταιρείας της Iberia. Η περίπτωση όμως της Telefonica είναι διαφορετική.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει με την εξασφάλιση μεριδίου στην Telefonica ή μιας πιθανής θέσης στο διοικητικό συμβούλιο. Εάν προχωρήσει στην εξαγορά, θα λάβει μία αντίστοιχη θέση μεταξύ των άλλων επενδυτών, όπως CaixaBank και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, που κατέχουν περίπου το 8% της Telefonica, και τις εταιρείες ασφαλείας Prosegur Cia de Seguridad, που κατέχουν μερίδιο περίπου το 0,8%.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο καθώς ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vodafone, της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Η απόφαση της Μαδρίτης να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica έχει κρατηθεί μέχρι τώρα κρυφή και τα στελέχη της εταιρείας έμειναν σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι, σύμφωνα με πηγές. Αυτό συνέβη παρόλο που ο πρόεδρος της Telefonica Jose Maria Alvarez-Pallete έχει στενή σχέση με τον Sanchez.

Η Telefonica αγνοούσε επίσης το ενδιαφέρον της Saudi Arabia Telecom μέχρι λίγο πριν ανακοινωθούν τα νέα για την εξαγορά. Ο Pallete ταξίδευε στην Καλιφόρνια όταν έλαβε κλήση από τον Olayan Mohammed Al Wetaid, τον Σαουδάραβα ομόλογό του, αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με δύο πηγές. Σε συνάντηση στο Ριάντ δύο ημέρες αργότερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Saudi Arabia Telecom Al Wetad και τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπιν Χαλίντ, ο Pallete ενημερώθηκε ότι ο νέος επενδυτής ενδιαφέρεται μόνο για μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις και όχι για χρηματοοικονομικές επενδύσεις, σύμφωνα με πηγή.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Εξετάζει αγορά μεριδίου στην Telefonica ως αντιστάθμισμα στο Ριάντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News