Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 20:40
ΒUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Εξετάζει αγορά μεριδίου στην Telefonica ως αντιστάθμισμα στο Ριάντ

Ισπανία: Εξετάζει αγορά μεριδίου στην Telefonica ως αντιστάθμισμα στο Ριάντ

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει την αγορά μεριδίου στην Telefonica μετά το σχέδιο της Saudi Telecom να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ισπανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών. 

Η SEPI, ο κρατικός όμιλος εταιρειών holding, δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση, όπως ανακοίνωσε σήμερα. 

Η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλύσει το σχέδιο της Saudi Telecom να αγοράσει μερίδιο 10% στην Telefonica στην τιμή των 2,1 δισ.ευρώ. Η κυβέρνηση απαιτεί από τη σαουδαραβική εταιρεία, η οποία ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο RIF του Ριάντ, να διαθέτει ειδική έγκριση για ένα τέτοιο μεγάλο μερίδιο επειδή η Telefonica προμηθεύει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας. 

Το Σεπτέμβριο, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας. «Θα διασφαλίσουμε ότι κάθε ξένη επένδυση δεν θα ξεπερνά τα όρια τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν επιρροή σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ή πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες», υπογράμμισε. 

Η Saudi Telecom δεν έχει ακόμη παρουσιάσει επίσημο αίτημα για έγκριση από την κυβέρνηση. Εάν της δοθεί το πράσινο φως, η εξαγορά του εν λόγω μεριδίου θα αναδείκνυε τη Saudi Telecom στο μεγαλύτερο μέτοχο της Telefonica, ξεπερνώντας τις Banco Vizcaya Argentaria, Blackrock και CaixaBank, οι οποίες έχουν εκάστη μερίδιο λιγότερο από 5%. 

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία και Γερμανία, διαθέτουν μερίδιο σε πρώην μονοπώλια τηλεπικοινωνίας, όμως η Ισπανία έχει αποχωρήσει από το μερίδιό της στην Telefonica εδώ και χρόνια. Τη Δευτέρα, η El Confidencial ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αγορά μεριδίου 5% στην Telefonica. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News