Business & Finance Κυριακή 17/09/2023, 23:07
BUSINESS & FINANCE

Ανησυχία ΕΕ ότι μπορεί να εξαρτηθεί από τις μπαταρίες της Κίνας, όπως εξαρτιόταν από τη ρωσική ενέργεια

Ανησυχία ΕΕ ότι μπορεί να εξαρτηθεί από τις μπαταρίες της Κίνας, όπως εξαρτιόταν από τη ρωσική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να γίνει εξίσου εξαρτημένη από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου μέχρι το 2030, όπως ήταν από τη Ρωσία για ενέργεια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτός εάν λάβει ισχυρά μέτρα, αναφέρει έγγραφο που διανεμήθηκε για τους ηγέτες της ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου.

Ανησυχώντας για την αυξανόμενη παγκόσμια διείσδυση και τον οικονομικό ρόλο της Κίνας, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κινδύνου η Ευρώπη να εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα και την ανάγκη διαφοροποίησης προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το έγγραφο αναφέρει ότι λόγω της φύσης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ή η αιολική, η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχής και σταθερή, η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

«Αυτό θα εκτοξεύσει στα ύψη τη ζήτησή μας για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμου και ηλεκτρολύτες, η οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μεταξύ 10 και 30 φορές τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο ετοίμασε η ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Ενώ η ΕΕ κατέχει ισχυρή θέση στα ενδιάμεσα στάδια και στα στάδια συναρμολόγησης της κατασκευής ηλεκτρολυτών, με μερίδιο παγκόσμιας αγοράς άνω του 50%, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις κυψέλες καυσίμου και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει μέχρι το 2030 μια εξάρτηση από την Κίνα διαφορετικής φύσης, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα, από αυτήν που είχε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2021, το έτος πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ λάμβανε από τη Ρωσία πάνω από το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

Ο τερματισμός των περισσότερων αγορών ενέργειας από τη Ρωσία προκάλεσε σοκ στις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ και αύξηση του πληθωρισμού, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, σε μια κίνηση που περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου δεν ήταν ο μόνος τομέας ευπάθειας της ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της ισπανικής προεδρίας.

«Ένα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας», αναφέρεται στο έγγραφο. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για ψηφιακές συσκευές όπως αισθητήρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διακομιστές δεδομένων, εξοπλισμός αποθήκευσης και δίκτυα μετάδοσης δεδομένων θα αυξηθεί απότομα σε αυτή τη δεκαετία».

«Η ΕΕ έχει σχετικά ισχυρή θέση στο τελευταίο, αλλά παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στους άλλους τομείς», αναφέρεται.

Μέχρι το 2030, αυτή η εξάρτηση από το εξωτερικό θα μπορούσε να εμποδίσει σοβαρά την αύξηση της παραγωγικότητας που χρειάζονται επειγόντως η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών και θα μπορούσε να παρεμποδίσει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών συστημάτων που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έκθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News