BUSINESS & FINANCE

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης αλιείας

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης αλιείας

Στο εθνικό σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία πέντε χρόνια κομβική θέση κατέχει και η αλιεία καθώς σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των αλιευτικών δραστηριοτήτων» (ΟΣΠΑ).

Κύριος του Έργου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η δράση υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και από εθνικούς πόρους.

Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες εφαρμογής της δράσης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης.

Το ΟΣΠΑ αποτελεί το κύριο εργαλείο καταχώρησης δεδομένων αλιευτικής δραστηριότητας και καλύπτει εν γένει τις απαιτήσεις του κανονισμού ελέγχου [Κανονισμός (ΕΚ) 1224/2009 «περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής»].

Σκοπός του δράσης είναι η τήρηση του συνόλου των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και των αντίστοιχων εθνικών.

Παράλληλα αποσκοπεί στη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τις απαιτήσεις των Διεθνών Οργανισμών και κυρίως να επιτευχθεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας των έμβιων υδάτινων πόρων στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήστες του συστήματος ΟΣΠΑ αυτή τη στιγμή, είναι οι κυβερνήτες και οι πλοιοκτήτες, περίπου 15.000 επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, σχεδόν 500 εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και 7.200 χρήστες του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών αλιείας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News